Svakodnevica

Zašto seks u braku izostaje?

Kada par prolazi kroz krizu, kroz isto prolazi i njihov fizički kontakt.
Na početku veze fizička bliskost i intimnost su čin spajanja, topljenja, iskazivanja emocija. I mnogi od nas to odvajamo. Ako smo neraspoloženi, umorni, tužni, bolesni onda nam seks ne prija. Neko to vidi kao način pražnjenja, dolazak do zadovoljstva a zapravo time izbacuje svu tu nakupljenu tenziju. E sad, šta ako te dve osobe, sa različitim potrebama u seksu žive zajedno pod istim krovom?!

Fizička intimnost je ono što emotivnu vezu razdvaja od prijateljstva. Dešava se da parovi, tokom godina zajedničkog života, zaborave na seks, jer imaju druge, bitnije, veće, značajnije stvari na umu. Međutim, da li je i koliko pametno izbegavati ili čak i potpuno zaboraviti na seks?

Bez fizičke bliskosti koja razlikuje romantično partnerstvo od platonskog, bračni parovi mogu postati manje-više cimeri. Ukoliko oba partnera ne vide problem u ovome, nema zabrinutosti, ali… Šta ako je jedan od partnera frustriran i zabrinut zbog gubotka fizičke intimnosti i seksa?

Da li izostanak seksualnih odnosa među bračnim partnerima znači da se oni ne vole, da neko ima ljubavnika, da je zaista kraj? Ne NUŽNO! U većini slučajeva, ovakvo stanje je alarm za krizu!

Postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih seks izostaje u braku, od zdravstvenih problema do faktora životnog stila. U nastavku saznajte koji su najčešći razlozi.

Foto: Unsplash

Zdravstveni problemi
Sveukupno fizičko i mentalno zdravlje osobe može imati veliki uticaj na njen libido i želju za fizičkom intimnošću. Takođe može poremetiti fiziološki proces uzbuđenja kod oba pola.

Neusaglašeni libidi
Ne žele svi istu količinu seksa, a seksualni nagon ima prirodne oseke i plime. Kada se želja za seksom ne podudara, često zna da dođe do raskoraka u ovom segmentu života.Još kada nema otvorene komunikacije, problem se produbljuju u nedogled.

Rođenje deteta
Ginekolog ženama obično savetuje da se odreknu seksa najmanje šest do osam nedelja nakon porođaja. Dodatni stres zbog nege novorođenčeta, promene tela, umor i hormonski faktori takođe mogu uticati na ženski libido nakon porođaja.

Stres
Prekomerni stres može uticati na celokupno zdravlje čoveka, uključujući i seksualni nagon. Hormon stresa kortizol takođe može igrati ulogu u snižavanju libida. Pored fizičkih razloga zbog kojih stres smanjuje seksualni nagon , psihološki efekti stresa mogu vas učiniti umornim i izbezumljenim, te je sasvim očekivano da nemate želju ili energiju za seksom.

Loša komunikacija
Kada ste u sukobu sa partnerom, teško ćete održati intimnost. Ljuti ste, povređeni, besni, a isto tako i željni lepe reči, zagrljaja, milovanja. Međutim, ta tvrdoglava strana uvek nadvlada, a šta najviše trpi? Vaš seksualni život.


Erektilna disfunkcija
Teškoće u postizanju ili održavanju erekcije mogu iz više razloga otežati seks. Iako je ED čest problem, on takođe može uticati na nivo anksioznosti, samopouzdanja i samopoštovanja čoveka. Muškarci koji imaju simptome ED uvek treba da razgovaraju sa svojim lekarom, jer je to možda znak osnovnog zdravstvenog problema.

Nizak seksualni nagon
Ponekad se naziva poremećaj hipo-seksualne želje. U pitanju je problem koji mogu imati i muškarci i žene. Kod žena, brojni faktori mogu doprineti ovome, uključujući menstrualni ciklus, upotreba kontraceptivnih pilula, porođaj, dojenje, menopauza.

Neželjeni efekti lekova
Mnogi lekovi imaju neželjene efekte a jedan od njih je i nedostatak želje za seksom. Pojedini lekovi mogu prouzrokovati seksualnu disfunkciju, a među njima se nalaze antidepresivi, kao i lekovi za krvni pritisak.

Mentalno zdravlje
Simptomi depresije uključuju nedostatak energije, gubitak interesa i zadovoljstva, socijalno povlačenje i depresivno raspoloženje – ovo su faktori koji mogu uticati na čovekovu želju za seksom kao i fizičku intimnost.

Životna pitanja
Postoji niz različitih životnih faktora koji takođe mogu igrati ulogu u tome koliko često se ljudi upuštaju u seks sa svojim partnerom. Tu spadaju:

  • Dosada
  • Umor
  • Tuga
  • Gubitak posla
  • Finansijski problemi
  • Starenje
  • Problemi sa samopouzdanjem
Foto: Unsplash

Kako rešiti problem?

Za početak, znajte da ne postoji „prava“ količina seksa u braku. U mnogim slučajevima je najvažnije da li još uvek imate fizičku i emocionalnu bliskost sa partnerom.

Ne pokušavajte da upoređujete svoj brak sa drugima jer je svaka veza jedinstvena.

Komunicirajte
Razgovarajte sa partnerom o nedostatku seksa u vašem braku. Iako vam deluje teško, verujte da je iskrena komunikacija u ovom slučaju neophodna. Nedostatak seksa ne znači da je vaš brak u problemu, već znači da je vreme da nešto menjate.

Svaki brak je drugačiji i moraćete zajedno da radite na tome kako biste shvatili šta vam odgovara a šta ne.

Dok razgovarate, cilj vam je da utvrdite na koji način oboje mislite da možete da obnovite svoj seksualni život. Unošenje promene uspeće samo ako se oboje složite da se promenite.

Pored seksa, takođe je važno istražiti druge načine za izgradnju bliskosti koja se često gubi u niskoseksualnim ili neseksualnim vezama. Fizička intimnost ne uključuje samo seks. Potrudite se da obnovite svoju ljubav i stvorite onu iskru koju ste u početku imali.

Bliskost, i emocionalno i fizički, važan je deo zdrave veze.

  • Isprobajte novu aktivnost zajedno
  • Uradite nešto zajedno, poput šetnje
  • Zakažite odmor
  • Planirajte „boravak“ kod kuće
  • Idite na sastanak

Iskoristite ove mogućnosti da se usredsredite na izgradnju jačeg i dubljeg odnosa. I ne zaboravite, gde ima želje i volje, ima i načina!

To Top