Mamino ćoše

Vežbanje u trudnoći i nakon porođaja – razbijamo mitove!

Majčinstvo i mitovi… Ima li ih? Naravno da i u ovom segmentu postoje brojni mitovi koji najčešće znaju da zbune novopečene mame, koje su željne informacija, a često nailaze na one pogrešne. Koji je najčešći mit a ima veze sa majčinstvom, pitate se. Naravno da ima veze sa dojenjem, pa zar ste mislile da bi moglo drugačije?

Od mnogih mitova vezanih za dojenje, jedan od najčešćih je da vežbanje može uticati na ukus majčinog mleka. Već ste čule za ovo? Verujem da jeste! Ali, koliko zapravo ima istine u ovome? Nakon brojnih sporadičnih studija, zaista je dokazano da naporno vežbanje može povećati nakupljanje mlečne kiseline u telu koje ulazi u mleko i čini ga gorkim ili slanim. Međutim, ovde je važno napomenuti da to ne utiče na količinu mleka niti se ova izjava odnosi na umereno vežbanje, koje se i preporučuje ženama. Dakle, bitno je napomenuti da lagane, umerene vežbe neće naškoditi vašoj laktaciji, još manje mogu doprineti tome da vaša beba počne da odbija mleko.

Kada se radi umereno, vežbanje ima brojne psihološke koristi i pomaže u poboljšanju kardio-respiratorne izdržljivosti, mišićne snage ali i boljoj fleksibilnosti novopečene mame. Lagane, umerene vežbe ne donose samo fizičku korist, već joj pomažu da se izbori sa depresijom nakon trudnoće. Lagane vežbe doprinose olakšavanju bolova u donjem delu leđa, umanjuju bolove u karličnom pojasu i smanjuju lumbalni bol. Dovoljne su vam vežbe istezanja kako bi vam se mišići opustili, i vi ćete se već osećati lakše i bolje.

Drugi oblici vežbi kao što su vežbe za karlično dno, tj. Kegelove vežbe, toplo se preporučuju tokom trudnoće radi olakšavanja porođaja i izbegavanja urinarne inkontinencije. Umereni oblici vežbanja mogu držati težinu bebe pod kontrolom. Vežbanje, umereno, može pomoći u regulisanju hipertenzije i gestacijskog dijabetesa. Izbor prave vrste vežbanja je obavezan, a poznavanje pravilne tehnike je važno kako bi se izbegle povrede ili preopterećenje. Visokorozičnim trudnicama se, naravno, ni lagane ali ni jake vežbe ne preporučuju. Vaš ginekolog će vam već objasniti razloge.

Foto: Unsplash

U odsustvu kontraindikacija, trudnice i žene posle porođaja podstiču se na redovne fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, a preporuka struke je da se vežbe tokom trudnoće ne izvode duže od 20 minuta, 3 puta nedeljno. Nakon porođaja, kada vam ginekolog da zeleno svetlo, možete povećavati vreme, ali sve u dogovoru sa vašim lekarom.

Vežbanje se ne preporučuje neposredno nakon porođaja. Treba sačekati minimum 40 dana, pa tek onda razmisliti o istezanju, na primer. Kada je carski rez u pitanju, izbagavajte vežbanje u prva tri meseca.

Smatra se da je plivanje najbolji oblik vežbanja jer voda podržava težinu i smanjuje opterećenje zglobova. Međutim, pristup čistom bazenu zna da bude misaona imenica, nažalost. Zato vam preporučujemo da se odlučite za lagano hodanje, jogu i istezanje. I što je najbitnije, sve treba da bude UMERENO!

To Top