Zdravlje

Sve zdravstvene prednosti redovne konzumacije čajeva – brinite o svom telu!

Verujemo da vam je odavno poznato da čajevi imaju brojne zdravstvene prednosti, pogotovo čajevi od cvetova neke biljke. Oni su jedan od najzdravijih čajeva koje možete konzumirati u svakodnevnom životu. Pored toga, još jedna blagodet kojom se mogu pohvaliti jeste činjenica da su odlični saveznici u borbi protiv starenja. Ukoliko želite da svom organizmu i telu pružite samo najbolje i da ubrzate svoj metabolizam, znajte da su cvetni čajevi neštošto morate uvrstiti u svoju svakodnevicu! Osvežite se i osetite energiju u roku od nekoliko sekundi!

Čaj od hibiskusa

Ovaj biljni čaj izuzetno je moćan u snižavanju visokog krvnog pritiska i jačanju imunog sistema. U pitanju je jedan od najboljih napitaka koji ne samo da potpomaže regeneraciji vaših ćelija, već utiče i na izgled i kvalitet vaše kože. Ukoliko razmišljate o tome koji bi vam čaj odgovarao, ne propustite čaj od hibiskusa! Odličan je i pametan izbor!

Čaj od cvetova kamilice

Oni koji obožavaju čajeve ne izostavljaju čaj od cvetova kamilice iz svoje dnevne rutine. Pored toga što pozitivno utiče na probavu, ovaj čaj utiče i na kvalitet sna. Uz ogromne zdravstvene prednosti, ovaj čaj doprinosi oslobađanju od anksioznosti i jača imuni sistem pojedinca.

Čaj od ruže

U današnje vreme svi teže ka tome da rade na detoksikaciji uma i tela! Za detoksikaciju tela je savršen čaj od ruže! Upravo je on spasa za one koji žele da se oslobode toksina iz tela. Uz pomoć čaja od ruže ćete povećati nivo energije, ubrzaćete metabolizam i rešićete se toksina koji i te kako utiču na izgled vaše kože.

Čaj od lavande

Za ukljanjanje stresa i napetosti zaslužan je upravo čaj od lavande. On pokreće nervni ali i probavni sistem i odličan je za relaksaciju i uma i tela!

Foto: Unsplash

Sve prednosti čajeva

Pokazalo se da oni koji svakodnevno piju čaj žive duži i zdraviji život jer redovno ispijanje ovog napitka ima trajan uticaj na njihovo zdravlje. Koje su sve prednosti čajeva?

Antioksidansi

Čaj je prepun brojnih hranljivih materija povoljnih za zdravlje. Prirodne supstance, zvane polifenoli, nalaze se u većim količinama i u biljnim i u čajevima sa kofeinom. Ove supstance su antioksidansi i pomažu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Poboljšava varenje

Takođe se pokazalo da čaj jača probavni sistem našeg tela, olakšavajući procese koji su uključeni u varenje. Mnogo je onih koji obožavaju da popiju čaj nakon obroka radi boljeg varenja. Biljni čajevi, kao što su zeleni čaj i čaj od kamilice, mogu biti dobri za ljude koji pate od stanja kao što je sindrom iritabilnog creva.

Jača imune ćelije

Mnogi čajevi, kao što su zeleni ili crni čaj, su puni prirodnih, bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za jačanje našeg imunog sistema. Istraživanja su pokazala da čaj može ojačati imune ćelije kako bi im omogućio da brzo dostignu svoje ciljeve. Za bolji imuni sistem obavezno konzumirajte čajeve.

Hidratacija

Često smo imali prilike da čujemo kako pojedini govore da konzumacija velikih količina čajeva nije dobra jer može izazvati ozbiljnu dehidrataciju u našim telima. Međutim, to zapravo nije tačno. Naprotiv, u poređenju sa drugim napitcima poput kafe, koja je diuretička supstanca koja dehidrira telo, čaj hidrira.

Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da uobičajeni konzumenti čaja razvijaju otpornost na kardiovaskularne bolesti i rizik se značajno smanjuje, posebno kod onih koji redovno piju zeleni ili crni čaj.

Sprečava dijabetes

Takođe je dokazano da katehini prisutni u zelenom čaju mogu pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom i na taj način smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Poboljšava funkcije mozga

Pokazalo se da je prisustvo hemikalije L-teanin u različitim vrstama čaja korisno za poboljšanje zdravlja mozga.Određeni čajevi mogu ojačati funkcije mozga i pomoći u uklanjanju anksioznosti i stresa.

To Top