Zdravlje

Ubrzajte rast kose u samo nekoliko koraka!

Sigurni smo da ste i vi od onih žena koje se gotovo svakodnevno pitaju mogu li i kako da ubrzaju rast kose. Da li neki proizvodi pomažu? Mogu li promene u ishrani ubrzati rast? A šta je sa lekovima ili tretmanima?

U ovom članku ćemo pokušati da vam odgovorimo na krucijalna pitanja a takođe ćemo se osvrnuti i na to šta može uticati na rast kose kao i na korake koje možete preduzeti da poboljšate rast vašeg vlasišta.

Kako kosa raste?
Evo jedne fascinantne činjenice: rođeni ste sa svim folikulima dlake koje ćete ikada imati – tačnije oko 5 miliona, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD) .

Od toga, oko 100.000 folikula je na vašem skalpu. Kada je u pitanju gubitak kose, AAD kaže da je potpuno normalno izgubiti oko 50 do 100 vlasi dnevno.

Kosa raste iz korena na dnu folikula ispod vaše kože. Krv u vašem skalpu ide u folikul i snabdeva kiseonik i hranljive materije u koren kose, što pomaže vašoj kosi da raste.

Kako vaša kosa raste, ona prolazi kroz vašu kožu i proći će pored masne žlezde. Prema AAD-u, ulje iz ove žlezde čini vašu kosu sjajnom i mekom.

Šta može pomoći vašoj kosi da raste?
Dok genetika igra ulogu u održavanju zdravog rasta kose, nekoliko drugih faktora takođe dolazi u obzir.

Iako ne postoji magični napitak ili lek koji će dovesti do trenutnog rasta, postoje koraci koje možete preduzeti da biste pomogli da vaša kosa raste.

Izbegavajte restriktivne dijete
Upamtite, ne možemo kontrolisati sve što utiče na rast naše kose. Ali postoje stvari koje možemo da izbegnemo, a koje mogu dovesti do poremećenog rasta i pojačanog opadanja.

Restriktivna dijeta može smanjiti resurse i hranljive materije potrebne za rast kose. A pošto je rast kose relativno niži prioritet u poređenju sa drugim telesnim funkcijama, rast kose se brzo zaustavlja kada je vaše telo izloženo stresu zbog restriktivne dijete. Čak i nakon nastavka zdrave ishrane, opadanje kose obično traje nekoliko meseci.

Proverite unos proteina
Ako je vaša ishrana strogo restriktivna, kosa neće optimalno rasti i može doći do opadanja.

Unos dobro izbalansirane ishrane sa adekvatnim unosom proteina je izuzetno važna stavka koja doprinosi optimalnom rastu kose. Preporučuje se unos 50g proteina u toku dana.

Probajte proizvode koji sadrže kofein
Svi znamo da nam kofein može dati energiju, ali kofein može pomoći u stimulisanju rasta nove kose na molekularnom i ćelijskom i nivou i kod muškaraca i kod žena. Pronađite proizvod za kosu kojisafdrži kofein i primenjujte ga s vremena na vreme. Vrlo brzo ćete uvideti promene.

Istražite eterična ulja
Eterična ulja ne samo da dobro mirišu, već mogu pomoći i u podsticanju rasta kose.

Jedna studija otkrila je da dnevna doza od 400 miligrama ulja semena bundeve u obliku kapsula dovodi do povećanja rasta kose kod muškaraca. Posle 24 nedelje, muškarci koji su uzimali ulje semena bundeve doživeli su povećanje broja dlaka za 40 odsto.

Povećajte unos hranivih materija
Specifični vitamini, minerali i masne kiseline su posebno važni za vaše opšte zdravlje i takođe igraju ključnu ulogu u snabdevanju vašeg tela energijom potrebnom za rast kose. Ovo uključuje:

  • biotin
  • Vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin E
  • cink
  • gvožđe
  • omega-3 i omega-6

Uključite masažu

Masaža vlasišta, koja se može koristiti u kombinaciji sa uljima i maskama za kosu, stimuliše kožu glave i može poboljšati debljinu kose.

Smatra se da imasaža vlasišta podstiče rast i debljinu dlaka u ćelijama dermalne papile, koje se nalaze na dnu folikula dlake. Ove ćelije igraju ključnu ulogu u formiranje kose,njenom rastu ali i ciklusu opadanja i ponovnog rasta.

Takođe je poznato da masaža poboljšava protok krvi i zdravlje kože glave. Studija iz 2019. godine pokazala je da rast kose poboljšava protok krvi i zdravlje vlasišta.

Svakodnevno odvajanje vremena za masažu vlasišta takođe vam može pomoći da se oslobodite stresa i napetosti, što je dodatni bonus ako su ove emocije zapravo koren vašeg problema i opadanja kose.

Masirajte skalp vrhovima prstiju, a ne noktima. Krećite se po skalpu u malim krugovima, primenjujući lagani do srednji pritisak.

Budite strpljivi i dosledni i vodite računa kakoo vašoj kosi tako i o vašem telu, od kojeg sve kreće.

To Top