Lepota

Brinite o koži lica – hidrirajte je svakodnevno!

Da li vam se koža čini dosadnom i suvom ili zategnutom? Da li vas muči perutanje ili svrab kože? Ovo je prvi alaram i najveći znak dehidracije kože.

Dok je nanošenje kreme, seruma i drugih proizvoda za negu kože važno za održavanje zdravlja vaše kože i održavanje sjaja , hidratacija vaše kože iznutra je ključna za njenu negu.

Pitate se kako? U ovom članku ćemo vam reći kako da hidratizujete kožu kako spolja tako i iznutra.

Šta je hidrirana koža?
Prirodno je da pomislite na vodu kada čujete reč „hidratacija“. S pravom, hidriranje kože znači povećanje sadržaja vode. Ako je vaša koža dehidrirana, može izgledati “ljuskavo”, dosadno i suvo.

Hidrirana koža je glatka, blistava i ujednačenog tona. Da biste to postigli, s vremena na vreme morate utoliti žeđ svoje kože.

Međutim, ljudi često mešaju dehidriranu kožu sa suvom kožom. Iako se koristi kao sinonim, postoji osnovna razlika između njih.

Šta uzrokuje dehidriranu kožu?

  1. Ekstremne temperature
    Ekstremno vruće ili hladne temperature mogu oštetiti prirodnu barijeru vaše kože. Iako je ponekad teško izbeći ekstremne temperature, vodite računa da ograničite svoju izloženost na minimum.
  2. Prekomerni piling
    Preterani piling može oštetiti prirodnu barijeru vlage vaše kože. Može biti štetnije ako koristite oštre, abrazivne proizvode dok piling kožu.
  3. Agresivna sredstva za čišćenje
    Proizvodi za negu kože sa kaustičnim, štetnim sastojcima mogu oštetiti sposobnost vaše kože da zadrži vlagu.
  4. Klima uređaj
    Smanjena vlažnost zbog klima uređaja može uticati na zdravlje vaše kože. Nedostatak vlage oštećuje barijeru vlage kože, što je čini dehidriranom.

Dehidrirana koža protiv suve kože
Dehidriranoj koži nedostaje voda, dok suvoj koži nedostaje prilična količina sebuma. Suva koža takođe može biti posledica određenih lekova ili bolesti.

Faktori kao što su klima uređaj, način života, godine i proizvodi koje koristite na svojoj koži mogu doprineti promeni vašeg tipa kože.

Simptomi suve kože

  • Svrab
  • Crvenilo
  • Ljuskava koža
  • Iritacija kože

Simptomi dehidrirane kože

  • Koža bez sjaja/tamnog izgleda
  • Istaknuti tamni krugovi i senke oko očiju
  • Svrab
  • Pojava finih linija/bora
  • Suva usta
  • Natečene oči
  • Povećana osetljivost

Vlaženje i hidratacija idu ruku pod ruku.

Ako samo “dodate” vodu svojoj koži, ona može privremeno da postane “puna”. Međutim, voda će pobeći iz vaše kože ako nema šta da je zadrži.

Vlaženje uključuje dodavanje sastojaka koji zadržavaju vlagu i popravljaju barijeru vaše kože. Ovo sprečava gubitak vode i poboljšava teksturu i zdravlje vaše kože.

Kako hidrirati kožu?

Pijte adekvatnu količinu vode
Prvi korak ka hidrataciji vaše kože je hidratacija vašeg tela. Preporučuje se da pijete najmanje 8 čaša vode svakog dana. Vašem telu može biti potrebno više, u zavisnosti od vaših dnevnih aktivnosti i težine.

Koristite hidratantne proizvode za negu kože
Kreme na bazi vode se preporučuju ako imate dehidriranu kožu. Proizvodi koji prodiru kroz vašu kožu i isporučuju vodu su od vitalnog značaja ako imate dehidriranu kožu.

Proizvodi koji sadrže hidratantne agense kao što su glicerin, hijaluronska kiselina, urea i amonijum laktat mogu sačuvati hidrataciju kože.

Izbegavajte veoma vruće i duge tuševe
Koliko god zvučalo kontradiktorno, dugotrajno kupanje može uništiti barijeru vaše kože. To može dovesti do gubitka sadržaja vlage i neophodnih ulja koja mogu dehidrirati vašu kožu. Korišćenje mlake vode tokom kupanja je idealno.

Razmazite se maskama za lice
Maske za lice su prepune hidratantnih sastojaka. Uključivanje hidratantne maske za lice u vaš dnevni režim nege kože će održati vašu kožu bujnom i vlažnom. Takođe može smanjiti pojavu finih linija i tamnih krugova.

Koristite ovlaživač
Ovlaživač se može koristiti kada je sadržaj vlage u vazduhu oko vas nizak. Ovo može biti posebno korisno tokom suvih zimskih meseci.

Krema za sunčanje je obavezna
Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra da sprečite UVA i UVB oštećenje kože svaki put kada izađete u toku dana. Izlaganje suncu može dehidrirati vašu kožu, uzrokujući da gubi vlagu i razgrađuje kolagen i elastin, koji su odgovorni za njenu snagu i elastičnost. Ovo može izazvati preuranjene znake starenja.

Jedite hranu bogatu vodom
Voće i povrće ne samo da hidriraju, već su i na mnogo drugih načina korisni za vašu kožu. Voće na bazi citrusa, poput pomorandže i limuna, prepuno je soka i bogato je vitaminom C, koji je od vitalnog značaja za održavanje teksture vaše kože. Hrana bogata vitaminom A i B3 takođe je neophodna za poboljšanje opšteg zdravlja kože.

Smanjite unos kofeina
I kofein i alkohol mogu smanjiti sadržaj vode u vašoj koži, što uzrokuje zatezanje i dehidraciju. Ograničite unos kofeina i alkohola na dve šoljice kafe i jednu čašu vina da biste smanjili njihov uticaj na vašu kožu.

To Top