Zdravlje

Nesanica – bolest savremenog doba! Kako je se rešiti?

Nesanica je najčešći oblik poremećaja spavanja, a pogađa do 35% odraslih.

Iako može uticati na bilo koga, nesanica je češća kod starijih osoba, osoba koje su pod konstantnim stresom i kod žena.

Žene pate od nesanice u mnogo većem broju nego muškarci. One obično počinju da razvijaju obrasce nesanice počev od adolescencije. Nesanica se takođe javlja kod novopečenih mama ali i u menopauzi, kada dolazi do velikih hormonskih promena, praćenih insomnijom.

I dok većina svetske populacije povremeno ima problema sa spavanjem, problem nastaje onog trenutka kada ovakvo stanje traje duže od tri meseca.

“Ako imate problema da zaspite (treba vam više od 30 minuta ) ili imate problema sa spavanjem nekoliko noći u nedelji duže od 3 meseca, velika je verovatnoća da patite od hronične nesnice. U tom slučaju, najbolje je obratiti se lekaru” rekla je doktorka Gordana Milivojević, cenjeni i priznati neurolog somnolog.

Održavanje doslednog rasporeda spavanja, izbegavanje ekrana 30 minuta pre spavanja i preskakanje kofeina popodne i uveče samo su neke stvari koje nam mogu pomoći u poboljšanju ovog ne tako prijatnog stanja.

Ljudima koji imaju nesanicu, lekovi nisu prva linija lečenja. Umesto toga, stručnjaci preporučuju kognitivno-bihevioralnu terapiju (CBT).

„Lečenje hronične nesanice dugotrajnim lekovima nije preporučena klinička praksa (uprkos uobičajenoj upotrebi u kliničkoj praksi). Velika većina onih sa hroničnom nesanicom trebalo bi da prima kognitivno-bihevioralnu terapiju “, rekla je doktorka.

Često je nesanica udružena sa psihijatrijskim bolestima, a nekada je i prvi znak psihijatrijske bolesti (depresije, anksioznosti, psihoze…)

Da biste sprečili mnogo veći problem, potrebno je da se na vreme javite izabranom lekaru koji će vam pomoći. San omogućava organizmu da se oporavi od brojnih događaja tokom dana, sa snom se stiče snaga za novi dan i nove obaveze, koje nećete moći valjano da obavljate ukoliko ste se cele noći vrteli po krevetu.

Mislite na sebe i svoje zdravlje i ništa ne prepuštajte slučaju!

To Top