Home

Mungos – svetski putnik

Verovatno ću ovog mungosa morati da pišem iz više delova, da vam ne bi dosadilo previše ako se raspišem odjednom. Sve u svemu, mungos je ove godine zajedno sa celom speed industry ekipom posetio ženevski sajam automobila. Tamo je video sve i svašta, pa i takva čudesa kao što su Škoda Jeti. Ko to bude vozio, svaka mu čast, mora da je osećaj za lepo zaboravio na SsangYong štandu. Međutim, mungos kao mungos, ne bi bio to što jeste da ne jede puno, pa je to bila glavna preokupacija samog sajma. Stoga je glavna inspiracija zapravo sve ono oko sajma, kao i kultura vozača u „belom svetu“.

Primera radi, juri Golf četvorka ulicama grada nemačkoga, trešti u njemu muzika, zatamnjena stakla, ja prelazim ulicu ali bogami, jedno dva metra sam od prelaza. Lagano usporavam da delija projuri, pa ću onda ja, kad ono međutim – delija se ukopava u mestu da bih ja prešao ulicu. Baš sam bio iznenađen. Isto kao što sam bio iznenađen načinom na koji u Ženevi usporavaju vozače automobila. OK, ima i ležećih policajaca, ali su ljudi smislili suženja ulica, odnosno mesta u kojima suze ulicu tako da se dva automobila ne mogu mimoići. To zahteva da oba automobila uspore, jedan prođe, pa tek drugi nastavlja za njim. Nema tu šta!

A ono što je takođe super utisak jeste što u javnoj garaži koja izgleda kao svaka druga normalna garaža, pored standardnih automobila bez ikakvog problema možete videti parkirane Aston Martine, Lamboe i ostalu ekipu. I odma’ se setite situacije u Srbiji. Ne samo da takvih vozila kod nas nema, već ih nikad ne biste mogli videti u garaži jer su „odavno“ parkirani praktično na samim ulaznim vratima kafića, kluba ili restorana u kojem im se gazda nalazi.

To Top