Home

Logitech BRIO 300

Vrlo dobra kamera za novo vreme u kojem živimo!

Video kamere su dosta uznapredovale i pre pandemije kovida, ali tek tokom nje zapravo su doživele svoj procvat. Logitech je sa svojim kamerama uvek držao primat a BRIO serija posebno se ističe svojim kvalitetom.

Prvo što primetite kada uopšte uzmete u ruku ovaj uređaj jeste da je i pakovanje i sam uređaj nekako drugačiji na dodir – to je pre svega zato što se Logitech trudi da što je moguće više materijala koristi iz procesa reciklaže, kako za pakovanje tako i za izradu samog uređaja. U tom smislu je sama kamera neke šućmurasto bele boje koje zapravo potiče od činjenice da je 48% plastike zapravo reciklirano. Iskreno to u korišćenju baš ništa ne smeta, a svakako godi za ekološku osvešćenost, ali treba imati u vidu da kamera nije „sneg bela“ kako bi se ranije to možda očekivalo. Druga stvar koja odmah upada u oči jeste fizički izveden poklopac na sočivu kamere koji se laganim pokretom stavi u otvoren ili zatvoren položaj. Naime sada već mnogi ljudi su bili mete raznoraznih hakovanja i prosto jedini način da 100% budete sigurni da vas niko ne snima preko web kamere je ili da je ona potpuno isključena ili da je fizički blokirana. Druga dobra stvar jeste što čim je uređaj aktivan se uključi i prednja LED dioda koja svetli belo pa tako znate da ste uključeni, a na taj način se može i primetiti ako neko želi da vas prisluškuje, tj snima samo audio sa kamere ukoliko je već stavljen privacy poklopac. Možda nekome deluje malo previše paranoično ali moram priznati da je zgodno kako biste se osećali bezbednije, na kraju krajeva viđali smo skoro i neke laptopove koji imaju ugrađena slična rešenja na svojim web kamerama. Osim toga najbitniji fizički element ovog uređaja jeste njegovo postolje koje je zaista odlično izvedeno i može se postaviti na bilo koji monitor, ma koliko on tanak bio zahvaljujući dobroj kombinaciji fleksibilnosti i gumiranih traka koje imaju odlično prijanjanje na bilo koju površinu. Uspeo sam čak da uređaj postavim da stoji samostalno na stolu što se ne sećam da mi je ikada ranije uspelo sa postoljem neke druge web kamere. Konačno tu je povezivanje na računar preko gumiranog kabla na čijem kraju je USB-C port, pa treba i to imati u vidu i proveriti da li vaš računar ima tu mogućnost, mada ukoliko nema se adapteri mogu naći vrlo jeftino.

 

Kada se uključi sama kamera dobijamo ono što nas je i najviše zanimalo – sliku koja je među najkvalitetnijima na tržištu i zvuk odličnog kvaliteta. Pre svega kada kažemo najkvalitetniju sliku treba imati u vidu da je ovo kamera nekog srednjeg ranga, rezolucija slike je 1080p i snima u 30fps. Dakle ovo ne treba da bude kamera koju će koristiti content kreatori, strimeri i ostali, ali je za neku normalnu poslovnu komunikaciju skoro pa savršena. Kolege će vas bolje videti i zahvaljujući RadLight 2 tehnologiji koja automatski podešava osvetljenje, čak i u promenljivim uslovima, tako da ćete uvek imati vrlo dobru sliku. Dodatno možete i ručno podešavati neke opcije ukoliko se odlučite da skinete Logi Tune softver gde možete sve do detalja prilagoditi sebi ukoliko vam ne odgovara automatski mod. Ugrađeni mikrofon ima mogućnost uklanjanja spoljašnje buke, tako da čak i ako ne koristite slušalice sa mikrofonom možete očekivati da će vas sagovornici vrlo jasno čuti, naravno u domenu razumnog, ne baš ukoliko imate gradilište u kancelariji. Sve u svemu vrlo je lepo videti koliko Brio 300 bez muke rešava problem video poziva – dovoljno je samo priključiti uređaj i za najveći broj korisnika će Meet, Zoom, Teams i ostali pozivi postati pravo uživanje.

Brio 300 ne spada baš u najjeftinije kamere na tržištu, ali je po ceni tu negde u sredini a nudi zaista puno za uloženi novac, pre svega to da o kameri zapravo uopšte i ne razmišljate a rezultati su razgovori sa kolegama i partnerima skoro kao da se nalazite u istoj prostoriji. Prosto deluje da bi model kao Brio 300 u budućnosti mogao da postane neki osnov kvaliteta slike ispod koga ne treba ići ukoliko želite da zadržite visok nivo profesionalnosti, a sve to radi praktično direktno iz kutije.

To Top