Home

Skromna nova godina i na vreme postavljeni ukrasi!

OK, evo nam Nove Godine. Kako rekoše vlasti, neće biti glamuroznih dočeka i poznatog prijema kod predsednika, sve zbog finansijske krize. Kul, kul … biće jedan stejdž, Ana Stanić, Goran Bregović, ako sam to lepo ispratio. Ono što je pozitiva jeste što je očigledno nova vlast u gradu odlučila da ozbiljno shvati svoj posao, pa su novogodišnji ukrasi postavljeni još 1. decembra, a ne negde oko 27. Sad još samo da ih skinu pre prvog aprila i možemo slobodno reći da su opravdali poverenje koje su im pružili brojni sugrađani.

Da je kriza uzela maha i u drugim sferama života može se videti po brojnim ponudama za prodaju novih automobila koje su „samo do 31.12.“ ali i sve većim brojem onih koji su „samo do 01.02“, a trend će se verovatno i nastaviti. Popularni lanac MAXI nudi čak 100 dana odloženog plaćanja bez kamate, a sve kao očigledan odgovor na smanjenu prodaju jer su ljudi krenuli da štekaju svaki dinar iščekujući ono što će se dešavati u narednoj godini.

Kažu da su indicije da glavni deo krize kod nas stiže u martu, pa ako imate nešto dinara prebacujte ih što pre u evre. A ako ste mislili da ste vi samo „običan igrač“ i da vas to neće dotaći, varate se – cene igara već su otišle na gore, pa tako neki naslovi od 2500 dinara sada su 3000 dinara a ima i zabeležki većih skokova cena. Sve naravno bazirano na naglom jačanju dolara. I vi što se pretplaćujete na raznorazne MMORPG igre, pogledajte koje cifre sada plaćate, jer je većina cena bila usklađena sa odnosom dolar/evro, a situacija se neće popraviti skoro.

Do pre samo nekoliko meseci imali ste odnos 50 dinara dolar, 75 evro, 100 i nešto funta. Sad je dolar na oko 75, evro je na 85 a funta je na 86-87. Dovoljan pokazatelj da cene u narednom periodu očigledno niko neće umeti da predvidi. Ako ništa možete jeftino da se vozite kolima, sad je benzin samo 77 dinara, a sigurno će ići još niže u narednom periodu. Možda je to prilika da se konačno „skinete“ sa WoWa i drugih igara, sada za tih 1500 dinara možete solidno da se navozate kolima. Očekujem i da će pasti cene maloprodaje, restorana, kafića, tako da će oni koji nekako imaju malo više keša živeti relativno ok u 2009. godini, za razliku od onih koji će, daleko bilo, ostati bez posla ili imaju platu vezanu za dinar a ne za recimo evro.

No da vas ne mračim ovim prognozama, budite vedri i veseli, lepo se naodmarajte za predstojeće praznike pa ćemo da vidimo već šta nam donose meseci pred nama.

To Top