Tech

Osuđena prva osoba zbog zloupotrebe drona u Velikoj Britaniji

drone

Dronovi su u velikoj ekspanziji proteklih godina. Iako su na tržištu već skoro deceniju, ipak je šire interesovanje javnosti usledilo kada su na njih počele da se montiraju kamere a i kada su same kamere postale kvalitetnije, a u manjim pakovanjima koje dronovi mogu poneti. I nakon toga, počela je borba čovečanstva za popularnost “iz vazduha”. Postalo je zanimljivo snimati a potencijalno i monetizovati javne skupove, događaje, koncerte, snimati nesreće, požare ali i poznate građevine.

Nešto tome slično radio je i Nigel Wilson iz Notingema. On je svojim dronom snimao sve poznate građevine u Londonu, ali i mečeve na Emirates stadionu u Londonu, Etihad stadionu u Mančesteru i Enfildu u Liverpulu. Ovaj poslednji ga je i koštao slobode jer je po izveštaju policije prišao suviše blizu policajcima na konjima što je uznemirilo konje koje su policajci jedva obuzdali. Ovo mu je donelo kaznu od 1800 funti i zabranu upravljanja dronom od dve godine.

Sve ovo inače izdejstvovano je putem Air Navigation Order iz 2009 godine koji propisuje pravila za male letelice i letelice bez ljudske posade, nastao mnogo pre nego što su dronovi postali popularni, ali se i dalje uspešno primenjuje. Ovaj zakon kaže da letelica ne sme biti van vidokruga “vozača” kao i da se ne može naći na 50 metara ili bliže od drugih ljudi, životinja ili građevina. Ujedno, dron ne sme biti na 150 metara ili bliže od skupa sa 1000 ljudi ili više.

Iako se svi slažu da ovaj zakon mora da se menja zbog pojave dronova, promena im sigurno neće ići u korist, a javnost ocenjuje da je Vilson prošao dosta dobro imajući u vidu da je ovo prva osuda ovog tipa koja je trebalo da posluži kao primer za druge.

drone

To Top