Tech

CERN mora da ukloni preko 9000 kablova

Da problemi sa kabliranjem ne stvaraju neprilike ljudima u kućnim uslovima u manjoj meri i inženjerima i sistem administratorima u serverskim salama u većoj meri, potvrđuje i slučaj iz CERNa. Naime, tamošnji inženjeri koji rade na održavaju LHC sistema koji već godinama traži “božiju česticu” moraju da raspletu i isključe preko 9000 kablova koji im više nisu potrebni. Veliki broj kablova dugačak je preko 20 metara a glavni problem je činjenica da su beskorisni kablovi isprepletani sa onim koji se zapravo koriste. Ovo čini isključivanje velikim problemom, jer se lako može dogoditi da se isključi i povuče pogrešan kabl. Svi oni služe za održavanje i zaštitu sistema, pa takva greška jednostavno nije dozvoljena.

Koliki je ovo obim posla svedoči i činjenica da su do sada, tokom čitave godine uspeli da izvuku 2700 kablova, da se nadaju da će oko 5000 uspeti da srede tokom ove godine i potom ostatak tokom 2017. Tako će u funkciji ostati samo oni kablovi koji su zapravo aktivni i rade, a sve to je i deo priprema za gašenje LHC koje je zakazano za 2019.

Ako ništa, zanimljivo je videti da i tako veliki projekti značajni za čovečanstvo imaju tako bazične probleme poput hrpe kablova koja se ne može lako raspetljati.

cern-lhc-cable-messjt

To Top