iOSx

Review: MacBook Air 2018 – dosadna revizija legende

Apple je konačno osvežio MacBook Air, ali da li je uradio dobar posao i koliko je Air relevantan danas u odnosu na onaj Air od pre tačno deset godina?

MacBook Air je jedan od onih uređaja koji je obeležio dvehiljadite, verovatno u čitavoj industriji a sasvim sigurno i za Apple. Možda se pojava ovog računara ne može porediti sa predstavljanjem iPhonea, ali je verovatno odmah iza njega. Jednostavno, ultra-tanki laptop koji staje u kovertu A4 formata bio je nešto što se ne viđa tako često. Naravno, postojali su jednako tanki laptopovi čak i godinama pre “Vazdušnog” ali niti su bili poznati, niti su doneli čitav “paket”, nešto što Apple tako dobro ume da uradi.

Stari Air

Pa i samom Eplu bilo je potrebno nekoliko godina da usavrši Air, pa smo tek dve godine kasnije dobili pravu reviziju, onu koju pamtimo i volimo. Više USB portova, Thunderbolt, SSD … a i dalje tanko i lagano pakovanje. Uz svoje 11″ i 13″ verzije, vrlo brzo je “isterao” standardni MacBook iz ponude. Sve ostalo je istorija a čini se da i dan danas MacBook Air predstavlja jedan od glavnih izbora za veliki broj korisnika, posebno onih koji žele Apple računar. U to vreme, jasna cenovna razlika između Air i Pro modela dovela je do njegovog pozicioniranja na tržištu. Tek neko vreme kasnije stići će vaskrsli “MacBook” ali opet sa svojim ciljem – da bude još tanji i lakši od Aira.

(c) Apple

To je nesumnjivo dovelo do toga da MacBook Air sudbina bude pod znakom pitanja. “Air” više nije najtanji i najlakši. Međutim, cenovna politika za novi MacBook dovela je do toga da Air i dalje bude dobar izbor, zbog svoje niže cene u odnosu gorepomenuti. Godine su prolazile, a Air je sa svojim već zastarelim panelom i slabom rezolucijom i skromnijim touchpadom bio zreo za penziju.

Novi Air

2018 godina donela je i prvu veću promenu kod Air game – retina ekran, tehnološki napredan touchpad, USB-C (i samo USB-C), TouchID, redefinisanu tastaturu i sve to u dobro poznatoj “šasiji” prethodnog Aira, jer – dobre stvari ne treba menjati.

Pojava Aira stiže u periodu kada ni sam Apple nije baš najbolje pozicioniran po pitanju svojih laptopova. MacBook je preskup i odavno nije osvežen, novi Pro se pojavio sa bezbroj problema (samo USB-C, loša tastatura, TouchBar koji niko nije prihvatio kao nešto zaista korisno…) i slična sudbina prati i Air. Razlika u odnosu na period od pre 10 godina je više nego očigledna. I Apple nudi tanje i lakše računare a kamoli konkurencija.

Da je najlakši – nije. MacBook i dalje prednjači, a modeli iz Dell, HP i drugih odavno “šiju” i nude više za još tanje i lakše šasije.

Da je povoljan – nije. Cenovno se smestio tek 100$ ispod MacBook i MacBook Pro modela.

Da je najlakši među Apple proizvodima – nije ni to. MacBook je i dalje najlakši sa svojih 900 grama, dok MacBook Air beleži oko 1,25kg. Problem nastaje kada u priču ubacimo MacBook Pro – težak tek 100 grama više od Aira.

(c) Apple

Pa jel ima nešto dobro?

Naravno … ako izuzmemo u potpunosti recikliranu šasiju od aluminijuma, što možda nekoga ne interesuje, prava prednost Aira stiže u vidu:

  • Retina ekran koji je tako dugo bio potreban Air familiji
  • Sređena tastatura koja ne bi trebalo da bude problematična kao ona na Pro modelu
  • TouchID za otključavanje

Ova poslednja stavka verovatno zaslužuje da se dodatno pomene. U opštem hejtu prema TouchBaru, jedna od retkih stvari koju su korisnici izneli kao pozitivnu jeste mogućnost da se računar otključa čitanjem otiska prsta. Apple je to očigledno umeo da sasluša, a ujedno znajući da Air nikada neće opremiti TouchBarom (jer prosto, nema smisla, a i posle negativnih reakcija korisnika verovatno ne bi to uradili ni da su želeli), dugme za uključivanje Air 2018 laptopa ujedno služi i kao čitač otiska prsta. Iskreno, ovo je nešto što je laptopovima nedostajalo dugo vremena. Mobilni telefoni su po tom pogledu uznapredovali do svemirskih razmera – samo crtanje patterna je dovoljno napredno u odnosu na upisivanje lozinke, a da ne govorimo o čitaču otisaka prsta koji se nalazi i u najjeftinijim modelima ili naprednim funkcijama poput FaceID kod samog Epla.

To Top