Zdravlje

4 jednostavna načina da sačuvate svoje mentalno zdravlje tokom pandemije!

Ovo su neobična i neizvesna vremena. Taman kad smo pomislili da je najgore prošlo, usledio je drugi, treći, ko zna koji talas Covid-19. Pandemija nas je dovela u nepoznate situacije. Više ne možemo slobodno da “lutam”, da se družimo, pa čak i komuniciramo sa prijateljima. Pandemija nas je primorala da ostanemo zaključani u svojim kućama.

Brinemo za fizičko zdravlje, i to je normalno. Ali… Šta je sa našim mentalnim zdravljem? Kako je “zaključavanje” uticalo na sve nas i kakve je posledice ostavilo, tek ćemo videti. Hajde da pokušamo da “doskočimo” ovom teškom vremenu tako što ćemo pronaći nekoliko načina pomoću kojih ćemo sačuvati mentalno zdravlje u onoj meri u kojoj je potrebno da bismo funkcionisali normalno.

Obratite pažnju na sebe

Dok radite od kuće ili obavljate svakodnevne poslove, lako je zanemariti svoju dobrobit i stanje glave. Ne zanemarujte svoja osećanja, ne stišavajte bes, ne krijte tugu, ne krijte sreću! Radite stvari koje vas čine srećnima i koje vam donose radost!

Držite se rutine

Držanje rutine pomaže u ovakvim vremenima. Ne odstupajte od starih navika. Radite od kuće? Ok, ali ponašajte se kao i kad idete u kancelariju! Ne zaboravite bjuti rutine, ne zanemarujte odlazak kod frizera, ne propuštajte šetnju! Rutina će vas spasiti teških misli!

Foto: Unsplash

Vodite dnevnik

Sigurni smo da vam milion misli prođe kroz glavu u toku dana! Zapišite ih sve! Jedino tako ćete moći da iskažete kako se osećate, bez da opteretite ljude oko sebe. Ovo će vam ne samo olakšati dane , već će vam pomoći i u posmatranju vaših misaonih procesa.

Prisetite se svojih hobija

Aktivno bavljenje hobijima u ovakvim vremenima sigurno pomaže u poboljšanju vašeg mentalnog i zdravstvenog stanja. Obožavali ste da pripremate kolače? Prisetite se tih vremena! Planirali ste da odslušate novi kurs? Sada je pravo vreme za to!

Iskoristite ovo vreme da se vratite sebi i da konačno počnete da mislite na sebe!

To Top