Zdravlje

Bolni menstrualni ciklusi: Istine i zablude!

Bolni ciklusi, poznati kao dismenoreja, mogu se pojaviti iz nekoliko razloga. Iako stanje može biti razlog za zabrinutost mnogih, stručnjaci kažu da je to normalno za većinu žena.

Dismenoreja je apsolutno normalna i javlja se kod oko 70-80 posto žena. Ako je to oštar bol u karličnom području nakon početka ciklusa, znajte da se javlja zbog kontrakcija u materici. Bolovi imaju nekoliko stepena i mogu se kretati od blagih do jakih. Kao rezultat, dosta žena može imati čak i nesnosne bolove.

Količina bola i simptomi su različiti. Stoga, nemojte da upoređujete svoje stanje sa stanjem kolegnice ili drugarice. Ukoliko ste zabrinuti, najbolje je da se konsultujete sa izabranim ginekologom koji će odgovoriti na sva vaša pitanja.

S obzirom na to da je mnogo žena koje imaju bolne i teške menstrualne cikluse, rešili smo da razbijemo mitove koji se već vekovima vezuju za iste.

Mit: Bol tokom menstruacije je loša

Činjenica: Blagi do umereni bolovi tokom menstruacije svakako su dobar znak pokazuju da su vam ciklusi u redu. Šta zapravo bol predstavlja? Ona je znak zdrave materice i jajnika.

Mit: Konzumiranje kisele hrane tokom menstruacije izaziva bol

Činjenica: Naprotiv, devojke i žene bi trebalo da jedu kiselu hranu koja je najčešće puna vitamina C koji je odličan za imunitet. Bitno je izbegavati začinjenu i masnu hranu koja može izazvati probleme sa nadimanjem.

Foto: unsplash

Mit: Bolne menstruacije uzrokuju neplodnost

Činjenica: Ovo je i te kako mit! Ovakva vrsta boli je nromalna i nikako ne dovodi do neplodnosti. Međutim, ukoliko je bol posledica endometrioze, posetite ginekologa.

Mit: Vežbanje tokom menstruacije povećava bol

Činjenica: Vežbanje se zapravo preporučuje tokom menstruacije jer ima tendenciju da spreči bol. Međutim, ako niste već u treningu, ne počinjite sa vežbanjem tokom ciklusa.

Redovan menstrualni ciklus znači da je žena zdrava i da ima redovnu ovulaciju. To je znak da su joj hormoni u ravnoteži. Međutim, neredovni ciklusi i obilno krvarenje znak je za uzbunu.

Neredovni menstrualni ciklus može biti reakcija organizma na hormonalne promene i može biti znak sindroma policističnih jajnika. Kao što smo već naveli, najbitnije je da idete na redovne ginekološke preglede i da na najmanju promenu ciklusa odete kod ginekologa. Briga o zdravlju je ključna, zato nemojte zanemarivati ni najmanje odstupanje!

To Top