Svakodnevica

Danas je Međunarodni dan kafe: Uživajte u svom omiljenom napitku!

Međunarodni dan kafe obeležava se 1. oktobra. Ovaj datum se koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je brojnim događajima širom sveta.

Za neke eliksir, za druge zavisnost, kafa služi u različite svrhe u svačijem životu. Neki ga piju da bi ostali aktivni tokom dana, dok ga drugi piju tokom slobodnog vremena, kada žele da se opuste i svim čulima uživaju u omiljenom napitku.

Ispijanje kafe savršen je način za preživljavanje užurbane svakodnevice. Mada, koliko god da uživate u njoj, ne zaboravite da previše kofeina može biti štetno. Zato vodite računa o tome da dnevnu dozu popijete u odgovarajućoj količini.

Pored uživanja, kafa ima još nekoliko prednosti i zdrava je ukoliko se vodi računa o količini. Hajde da saznamo šta kafa sve pospešuje.

Kafa pospešuje rad srca

Ako redovno pijete kafu, možete smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska a samim tim i sprečiti srčane bolesti. Oni koji piju kafu imaju manje šanse da razviju bilo koje kardiovaskularne bolesti. Međutim, previše kafe takođe može dovesti do visokog krvnog pritiska, pa ne zaboravite da popijete odgovarajuću količinu.

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2

Ispijanje umerene količine kafe smanjuje rizik od dijabetese tipa 2. Prema naučnim istraživanjima, došlo se do podatka da kafa smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za 11%. Kada je bilo koji tip dijabetesa u pitanju, nikako ne zaboravite da budete umereni i da vodite računa o svom zdravlju kao i o kontroli svoje bolesti!

Foto: Unsplash

Kafa je dobar saveznik u borbi protiv depresije

Poznato je da kafa smanjuje efekat mentalne depresije. Oko 2-3 šoljice kafe mogu poboljšati vaše raspoloženje i održati vas aktivnim. Kafa ima pozitivan sporedni efekat na mozak koji igra vitalnu ulogu u borbi protiv depresije. Međutim, ako ste klinički depresivni, pridržavajte se svog tretmana i nemojte preterivati ni sa čim, pa ni sa ispijanjem kafe. Budite umereni u svemu!

Kafa je dobra za jetru

Ispijanje 2-3 šolje kafe tokom dana utiče na vašu jetru. Poboljšava njenu fuknciju, smanjuje rizik od raka jetre ali i poboljšava celokupan rad zahvaljujući svojim antioksidansima.

Stručnjaci tvrde da je najveća bezopasna količina devet šoljica dnevno, ali pošto se za četiri do šest sati uticaj kofeina izgubi, dnevna doza može biti i veća. Na vama je da odredite vašu idealnu količinu.

To Top