Zdravlje

Izađite na crtu virusnim i bakterijskim infekcijama: Napravite domaći vitamin C!

Najjači antioksidans među vitaminima koji jača otpornost organizma prema virusnim i baterijskim infekcijama, deluje protiv alergija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja, svakako je vitamin C.

Takođe, on igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena, proteina neophodnog za regeneraciju tkiva, krvnih žila, kostiju i zuba, kao i za zdrav i mladolik izgled kože.

Potrebno je naglasiti kako vitamin C, koji ćete pronaći u prirodnom izvoru, nije isto što i askorbinska kiselina, sintetički oblik vitamina C, za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobijena iz genetski modifikovanog kukuruza!

U prirodi, C vitamin postoji kao kompleks u kojem ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i druga hemijska jedinjenja, koja zajedno čine jedan od najmoćnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv. U prilog korišćenju prirodnog vitamina C ide i podatak da se on, nakon apsorpcije, u organizmu zadržava čak 48 sati, dok se askorbinska kiselina zadrži samo dva sata!

Zato ga napravite sami, bez velikih troškova!

Da biste pripremili domaći vitamin C, trebaće citrusi – limun, pomorandža, grejpfrut, limeta, mandarina. Najbolje je koristiti organsko voće, jer vam je potrebna kora.

Nakon što pojedete ili ocedite voće, operite i iseckajte koru svake voćke, stavite na čistu tkaninu ili tacnu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, dok ne postane suva i hrskava. Zatim tu suvu koru stavite u blender i izmiksajte da dobijete prah. I to je sve!

Sačuvajte citrusni prah u dobro zatvorenoj posudi, kako vazduh ne bi mogao da uđe i čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Ne radi se o tome koliko miligrama vitamina C uzimate, već koliko vitamina C vaše telo iskorišćava, odnosno apsorbuje. Kora tropskog voća sadrži vrlo visoke doze vitamina C – 100 g kore daje oko 130 mg vitamina C! Sam plod narandže daje samo 71 mg na 100 g voća. Uz to, kora je prepuna enzima i fitonutrijenata.

Konzumirajte barem 1 kašičicu dnevno, a možete ga dodati u kaše, supe, salate, sokove, deserte.

Jedna kašičica će vas snabdeti celim kompleksom vitamina C, uključujući naringin, rutin, hesperidin, kao i ostalim bioflavonoidima u količini koja je telu potrebna za ceo dan!

Probajte i oduševićete se kvalitetom i ukusom!

To Top