Zdravlje

Izbegavajte ovu namirnicu u širokom luku: Loša je za organe, kosti i krvne sudove!

Istraživanje je pokazalo da gotovo 90 odsto ljudi voli da dan započne sendvičem, a gotovo uvek je sastavni deo ovog jutarnjeg obroka i šunka. Mnogi nisu ni svesni koliko je ona loša po zdravlje. Stručnjaci savetuju da sa ovom namirnicom budemo oprezni.

Najpre, treba istaći da šunka sadrži i neke dobre nutrijente, ali ima izaziva i jednu “nuspojavu” – zadržavanje vode u telu. Kako bi imala dobar ukus, ovoj namirnici se dodaju veće količine soli, a prema podacima koje je iznelo američko Ministarstvo poljoprivrede, u 85 grama dimljene šunke nalazi se čak 830 miligrama natrijuma.

Upravo zbog toga, česta konzumacija šunke dovodi do zdržavanja vode u telu, oticanju zglobova, stopala i šaka.

Tu negativnim posledicama nije kraj. Visok unos soli može da pogorša zadržavanje vode kod onih koji imaju visok pritisak, time povećavajući pritisak na krvne sudove i povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara. Takođe, može da ubrza gubljenje kalcijuma iz kostiju, što nakon dužeg vremenskog perioda može da dovede do ozbiljnih problema sa kostima.

Osim toga, velika količina soli direktno negativno utiče na bubrege i jetru. Savet nutricionista je da šunku jedete, ali umereno. Takođe, bilo bi dobro da nakon obroka popijete i veću količinu vode.

Preporuka svih lekara kao i nutricionista je da se mesne preraževine potpuno izbace iz ishrane i da se unosi što višđe povrća. Ukoliko zaista želite da povedete računa o svom zdravlju, prvo krenite od zdrave ishrane, na njoj počiva sve.

To Top