Zdravlje

Stalno ste naduti i puni vode? U nekoliko koraka izbacite tečnost iz organizma!

Namirnice koje su prirodni diuretik mogu pomoći da se oslobodite viška vode iz organizma. Kada se tečnost skuplja u organizmu, osećamo se naduto, noge su vam otečene, teško skidate težinu, retko idete u toalet…

Osim štio podstiču izbacivanje viška vode, diuretici smanjuju i hipertenziju tako što izbacuju natrijum iz tela i oslobađaju organizam od štetnik toksina kroz mokraću. Evo koje diuretičke namirnice možete svakodnevno konzumirati u obrocima:

Krastavac – Za početak, dali ste znali da krastavac spada u voće? Ne budite prestrogi, niste jedini koji nisu upućeni u ovaj podatak. E sada, kada smo razrešili i tu nedoumicu, hajde da vidimo zašto je krestavac dobar za izbacivanje tečnosti iz organizma. Krastavac ima visok sadržaj vode i sadrži kafeinsku kiselinu koja pomaže da se oslobodimo vode koja se zadržava u našem telu. Takođe, on sadrži određene hranljive materije koje pomažu u izbacivanju toksina iz bubrega, a sadrži i malo kalorija, što ih čini dobrim izborom za one koji žele da izgube težinu.

Celer sadrži supstancu kumarin koja pomaže u prevenciji visokog krvnog pritiska, kao i u čišćenju organizma tako što izbacuje svu nepotrebnu vodu iz tela. Olakšava varenje i ublažava nadimanje.

Šargarepa je namirnica koju često konzumiramo i koristimo u pripremi jela, a zaboravljamo koliko je bogata antioksidansima i vitaminima koji olakšavaju detoksikaciju. Šargarepa je takođe esencijalni sastojak koji treba dodati u ishranu jer jača naš vid i sadrži vitamine K i A. Sok od šargarepe pomaže u regulisanju holesterola i šećera u krvi, a može pomoći i u procesu mršavljenja. Kada je reč o šećeru, insulinskoj rezistenciji i dijabetesu, preporučuje se da konzumirate svežu šargarepu umesto kuvane.

Cimet je namirnica koja drži apetit pod kontrolom. Odličan je začin za jačanje imuniteta i čišćenje organizma, a bogat je mineralima, vitaminima i vlaknima. Igra veliku ulogu u procesu detoksikacije. Kada u čašu tople vode dodate malo cimeta, ovo može pomoći da smršate, ali i da izbacite nepotrebnu tečnost iz tela.

To Top