Zdravlje

Uz pomoć čaja od ove biljke ublažite sve respiratorne tegobe!

Jesen je već uveliko stigla, a ni hladni dani nas nisu zaobišli. Verujeno da se dosta vas već susrelo sa prehladom i pojačanim kašljanjem. Kako biste psrečili upale i stanja slična tome, savetujemo vam damse okrenete jednom od najlepših cvetoca – ljubičici.

Ljubičica nije samo jedna od najvećih lepotica među cvetovima — od nje možete napraviti čaj, med, sirup, ulje i sirće koji snažno deluju na zdravlje.

Zbog lepog izgleda i snažnog i opojnog mirisa, ljubičica dugo važi zajedan od najlepših cvetoga. I duže nego što mislite — još u starogrčkim legendama tvrdilo se da je ne preterano atraktivni Hefest pridobio Afroditinu naklonost zahvaljujući ljubičicama, kao i da je Zevs napunio čitavu livadu ljubičicama da bi utešio svoju ljubavnicu Io, koju je morao da pretvori u kravu zbog Herine ljubomore.

Ipak, ljubičica nije samo prelepa i mirisna, već ima i lekovita svojstva a neka od njih poznata su godinama.

List i cvet ljubičice imenu protivupalno, protivgljivično i antiseptičko dejstvo, zbog kojih se primenjuju i lokalno, na kožu, i ispijaju u obliku napitaka.

U sastav ljubičice ulaze brojne hranljive materije i moćne supstance, a najpoznatiji su saponini, alkaloid odoratin, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, razne gorke materije… Izuzetno se bogate vitaminima A i C, zahvaljujući čemu je ljubičica savršen dodatak biljnim čajevima, a i sam čaj od ljubičice je vrlo cenjen.

Pokazalo se da ljubičica deluje umirujuće kod nesanice, glavobolje, pa čak i ozbiljne migrene, a sve to ova biljka duguje salicilnoj kiselini, koja je jedan od glavnih sastojaka aspirina i ima analgetičko dejstvo. Pozitivno utiče i kod stresa i anksioznosti i odlično je umirujuće sredstvo.

To je samo deo moći ljubičice: ona je poznata kao jedan od najboljih narodnih lekova za bronhitis, astmu i većinu tegoba respiratornog trakta,a pomaže i kod gripa i prehlade. Ublažava kašalj i blagotvorno deluje na sve disajne organe.

Kao da sve ovo nije dovoljno, ljubičica pomaže u detoksikaciji organizma i ublažava infekcije, a zbog njenih supermoći mnogi je nazivaju prirodnim aspirinom.

Postoji mnogo načina da se iskoristi ljubičica, a ovo su neki od najčešćih.

Čaj od ljubičice

Napunite kašičicu suve ljubičice (svih nadzemnih delova biljke), koja je dobro osušena i usitnjena. To prelijte šoljom ključale vode (oko 200 mililitara), pa ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. zatim procedite i pijte dva do tri puta dnevno po jednu šolju.

Ovaj napitak pomaže kod niza zdravstvenih problema i, uopšte, jača imunitet.

Foto: Unsplash

Sirup od ljubičice

Preko 100 grama cvetova ljubičice prelijte 200 mililitara ključale vode. Ostavite da odstoji preko noći, oa sutradan ignječite cvetove drvenom kašikom i procedite. U dobijeni sok od ljubičice sipati onoliko meda koliko je bilo tečnosti, pa sve dobro promešajte i sipajte u sterilnu staklenu flašu ili teglu. Držite u frižideru.

Ovaj sirup pomoći će kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upale grla.

To Top