Zdravlje

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – svaki mesec bi trebalo da bude posvećen podizanju svesti o značaju prevencije!

Oktobar se svake godine obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke sa ciljem da se poveća svest o bolesti i njenoj prevenciji. Rak dojke je najčešći oblik raka koji pogađa žene širom sveta.

„Da bi se smanjio mortalitet i morbiditet od raka dojke, rano otkrivanje je od vitalnog značaja. Ženama u 20-im godinama se savetuje da redovno pregledaju grudi nakon menstruacije. Žene u 30-im godinama takođe moraju da se podvrgnu kliničkom pregledu dojki na svakih šest meseci do godinu dana. Ženama u 40-im se savetuje da se podvrgnu kliničkom pregledu dojki kao i redovnim kontrolama na mamografu” savetuje ginekolog Branislav Milivojević.

Srbija je na prvom mestu od 40 evropskih zemalja po broju preminulih od karcinoma dojke. Ovu lošu statistiku možemo da promenimo jedino ako svaki mesec posvetimo ovoj temi, a ne samo oktobar. Prevencija je ključna, jer predstavlja jedini način da se bolest otkrije u ranoj fazi. Na preventivni pregled grudi važno je doći u drugoj nedelji ciklusa, nakon što je prošla menstruacija, jer se smatra da je tada dojka pod najmanjim hormonskim uticajem. Ipak, ukoliko žena primeti bilo kakvu promenu na dojci, tada ne treba da gleda koja je faza ciklusa, već se da se odmah javi lekaru.

Najčešći i dobro poznati simptom je kvržica u dojci. Ali, većina kvržica u grudima nije kancerozna. Kancerozna kvržica je generalno tvrda, ne pomera se lako i obično je bezbolna, objasnio je dr Milivojević.

Samopregled dojki može biti pomalo zbunjujući. Nijedna dojka nije ista. Mnoge žene mogu osetiti da u grudima imaju kvržice. Na osećaj u grudima može uticati dobijanje menstruacije, rađanje dece, dobijanje ili gubitak težine, pa čak i uzimanje lekova. Međutim, moraju se tražiti određene promene.

Rak dojke može se manifestovati i sa drugim simptomima. U nastavku je nabrojano i nekoliko drugih simptoma ove bolesti.

  • Zadebljanje ili otok u delu dojke – Kada se pogledate u ogledalo, deo dojke može izgledati blago natečen ili koža može izgledati zadebljano. Ispod može biti grudvica.
  • Kvržica ispod pazuha – U našim pazusima postoje mali limfni čvorovi koji odvode limfu iz naših grudi. Obično se ne osećaju osim ako… Svaka nova kvržica koja se oseti u pazuhu treba da se proveri.
  • Iritacija ili udubljenje kože dojke – Koža na dojci može izgledati udubljena ili gruba. Ponekad može izgledati kao kora pomorandže. Takođe, može doći do blage iritacije kože.
  • Crvenilo ili perutanje kože u predelu bradavica ili dojki- Područje bradavica takođe treba da se pregleda. Mora se potražiti suva koža koja se ljušti preko bradavice i tamnijeg područja oko nje (areole).
  • Uvlačenje bradavice ili bol u predelu bradavice- Svako uvlačenje bradavice ili čak bol u bradavici i areoli može ukazivati na kancerogenu leziju ispod.
  • Iscedak iz bradavica uključujući krv – Svaki iscedak iz bradavica osim mleka, koji može biti bistar ili malo krvav, može ukazivati na problem.
  • Svaka promena veličine ili oblika dojke
  • Bol u bilo kom delu dojke – Iako je bol retkost i javlja se u uznapredovalim slučajevima, čak i bol u određenom delu mora da se proceni.
  • Drugi opšti simptomi su nagli gubitak težine, gubitak apetita, gubitak kose, bolovi u kostima i bolovi ili otežano disanje.

„Rak dojke može pogoditi i mlade žene već u dvadesetim godinama. Rak dojke može se pojaviti i tokom trudnoće. Na svaki simptom koji deluje zabrinjavajuće morate se obratiti vašem izabranom lekaru a zatim i ginekologu. Rano otkrivanje bolesti je najbolja prevencija“, smatra dr Milivojević.

Kada je naša zemlja u pitanju, ova bolest se otkrije kod oko 4.500 žena, od čega oko 400 njih već u momentu dijagnostikovanja ima udaljene metastaze, dok se tokom lečenja broj žena sa uznapredovalom bolešću povećava na oko 1.500.

RFZO je obezbedio nove lekove koji imaju veliki značaj u lečenju obolelih od raka dojke

Prvi veliki iskorak u obezbeđivanju inovativnih lekova za lečenje HER2 pozitivnog karcinoma dojke učinjen je 2018. godine, kada su na Listu lekova stavljena dva nova inovativna leka. Već naredne godine, obezbeđeni su uslovi za stavljanje još jednog leka za lečenje hormon receptor-pozitivnog metastatskog karcinoma dojke (za drugu grupu pacijenata od HER2 pozitivnih). Ove godine, obezbeđeno je pet novih lekova, kao i dva nova inovativna leka za lečenje HER2 negativnog metastatskog karcinoma dojke.

-Ranije su se inovativni lekovi koristili u kasnijim stadijuma maligniteta, ali je RFZO napravio dodatni iskorak zahvaljujući kojem se oni obezbeđuju i u ranijim stadijumima bolesti. Mi sada imamo najsavremenije lekove za lečenje karcinoma dojke i pacijentkinje u Srbiji dobijaju terapiju koja se daje bilo gde u svetu u najboljim centrima. To je razlog više zašto žene treba da imaju poverenje u naše zdravstvo i na vreme potraže pomoć – istakla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

To Top