Home

Šta ćemo za 10 godina?

Kažu analitičari da bi u vrlo bliskom vremenskom periodu benzin mogao da skoči na 200 dinara za litru. Naravno, neće se to desiti baš “sutra” ili “prekosutra”, ali za nekih godinu dana, vrlo je moguće. Standard se sigurno neće povećati za taj period, pa je pitanje, ko će imati novca da sipa pun rezervoar benzina? Moguće da će neki novi motori, na struju, vodu, vazduh doći na tržište, ali nije za očekivati da će naši ljudi imati novca da izdvoje za ta “čuda tehnike”. Stoga, zamislite sliku – autoputem se voze samo skuteri i bicikli … kakva bi to fantastična slika bila. U jednu traku može da stane po četiri bicikle ili tri skutera, ili još bolje, naprave se nove trake upravo po motorima, i onda auto put ima zapravo 12 traka u oba smera! Po tome bismo mogli biti prvi u Evropi.

Zone za parkiranje u centru najverovatnije više ne bi postojale, a i ako bi, onda biste uvek mogli da nađete mesto čak i u najzakrčenijoj, crvenoj zoni. Jedino se postavlja pitanje šta raditi zimi, ipak nisu ni skuteri ni bicikle za hladno i klizavo ili mokro vreme. Moguće da će i budućnost biti u trolama i tramvajima, jer ipak ne koriste benzin da bi se kretali, pa bi mogao GSP da razmisli o razdvajanju markica. Bazna markica koja pokriva trole i tramvaje i napredna koja obuhvata i autobuse.

A zapravo sve ovo nije nimalo nerealno ako se zna da bi rezerve nafte mogle dostići kritično niske grane već za oko 20ak godina, što nije daleko!

To Top