Home

Eh taj najmanji trotoar…

Postoji, odnosno postojalo je, jedno sjajno mesto u ulici 14. decembra, sada Cara Nikolaja II, gde se nalazio najmanji trotoar u Beogradu. I od kada sam se rodio, odnosno krenuo u park, uvek me je taj deo ulice oduševljavao. Taman prekoputa Čuburskog parka, jedna kuća, kao da se namerno “isprsila” ispred svih drugih, pa je zauzela dobar deo ivičnjaka. U realnosti je verovatno situacija takva da je zapravo kuća bila tu odavno, a put proširen tokom vremena, ali to sada nije ni toliko bitno.

I svi vračarci, koji prolaze tuda, tek kada priđu skraćenom trotoaru, sete se da je trebalo da pređu na drugu stranu, i lepom širokom stazom Čuburskog parka prođu taj deo ulice. Ali ne vredi, navike se teško menjaju, ljudi po automatizmu šetaju krajem i dolaze do trenutka kada moraju da zastanu, okrenu se, vide da li neki automobil ide ulicom, izađu na ulicu i prođu širinu čitave te kuće, od desetak metara.

Ja sam nekako oduvek bio ponosan na taj trotoar, baš me je činio srećnim, što u kraju imam nešto tako vanserijsko i zanimljivo. Ali sreći nije bilo kraja kad se u Beogradskom programu, tj. Beogradskoj hronici, u onoj rubrici “TV Pošta” (mislim da se tako zvala) neko zapitao – koji je najmanji trotoar u gradu. I ekipa je stigla baš do tog, čuburskog trotoara. Izračunali su – širok je tek 20 centimetara. Bilo je to davne ’94 godine, ako se ne varam.

Međutim, u proteklih nekoliko dana, radnje u zgradama oko te koja se “isturila” zatvorene su, onda je stigao i bager, i u roku od dva dana, isturena kuća i njene “drugarice” sa leve i desne strane – nastradale su. Sada je tu jedna velika, prazna površina, na kojoj će sigurno niknuti visoka zgrada, i imati veoma lep pogled na park.

U suštini, ne smeta meni to što je srušena kuća i te okolne, šta više, nisu ni bile nešto lepe, ali je taj jedan “spomenik detinjstva” otišao u nepovrat, kao i mnogi drugi. Siguran sam da će sada i taj deo ulice biti funkcionalniji, jer sada sigurno neće dobiti dozvolu da izgrade zgradu 20 cm od ulice (mada se nikada ne zna), ali znate već, koliko bi krivi toranj u Pizi bio popularan da je – prav?

To Top