Home

Kolegijalno amblendovanje

Šta se dogodilo sa kolegijalnim “blicanjem” vozačima u suprotnom smeru kada prođete policijski punkt odnosno “radar”? Sećam se, pred kraj devedesetih godina (to je moje sećanje, možda to traje i dalje … mada, s obzirom da nismo imali benzina, kapiram da i nije…), bila je prava moda amblendovati kolegama u suprotnom smeru kad vidite pandure. Onako, radite to veselo i puni oduševljenja, oni iz suprotne trake se zahvale isto tako radosni, i svi srećni idete dalje putem, kao u nekom crtanom filmu. I ja sam usvojio tu “doktrinu” i zaista mi nije teško da “blicnem” kad vidim radar. Međutim, sve slabije i slabije viđam pomenutu praksu, pa ne znam u čemu je štos? Jel to znači da je kod nas, po starom dobrom običaju, “prošla moda”? Kao što je bilo popularno nositi AirMax, ili kao što je bilo popularno u jednom trenutku kupiti Zlatnog Retrivera, tako je i bilo popularno i moderno blicati, a sad više nije. I sad ispada da su svi to radili samo zbog “pomodarstva”.

Ne znam da li ste išli skoro nekim putem, ali jednostavno, od 10-15 automobila tek jedan će amblendovati kako bi vas upozorio. I sad, vi koji idete iz suprotnog smera, skoro da ne znate da li se zeznuo, da li amblenduje nekom ispred sebe, da li je možda put sa ulegnućima pa vam se čini da blica a on to čovek zapravo ni ne radi. Ovo je provereno stanje, i to na više puteva, delova Srbije i deonica. Ako neko ima neko suprotno mišljenje, neka ga slobodno iznese. Sad, čak je i mene to malo počelo da kopka, kao, možda ne bi smelo da se više amblenduje jer mogu da vas uhapse, ili kao ide bljesak u oči pa ovaj što vozi može da se slupa, nemam pojma.

Voleo bih da čujem vas i vaše utiske, možda sam samo ja naišao na pogrešno mesto u pogrešno vreme, pa tako jedno godinu i više dana.

I još malo oko saobraćaja. Konačno su kod Hrama Svetog Save odlučili da srede ulicu koja se zove Bore Stankovića. To je ona mala uličica sa malo osvetljenja koja je imala trotoar samo sa leve strane, desni deo je bio u žici i obrastao u neko šipražje, jer je upravo taj desni deo zapravo kraj svetosavskog platoa. I došli jedan dan, srušili tu “ogradu”, napravili trotoar, asfaltirali ulicu, sad je već počela da dobija neke obrise nečeg normalnog.

Kad ne lezi vraže, dva dana kasnije, dolazi cela mehanizacija i skida asfalt formata 4 x 3 metra, kopa rupetinu, postavlja barikade i kreće nešto da radi. Pa ‘de ste bili pre nedelju dana?!? Ovde vidim samo dva scenarija:

a) Imamo putare retose koji su prilikom asfaltiranja nešto uspeli da čačnu i pokvare
b) Provizija odnosno marža odnosno profit za asfaltiranje nije bio dovoljno velik u ovom slučaju za putara, pa su odlučili da se kompenzuju tako što će ipak oni da lupe još jednom asfalt.

I naravno, ima i ona opcija da je baš dva dana nakon asfaltiranja pukla neka cev.

To Top