Vesti

Zune je mrtav

Možda ga se više ni ne sećate, a možda nikada niste ni znali da postoji ali pre skoro deset godina, Microsoft je lansirao svoju verziju “iPod ubice” – Zune muzički plejer. Nekoliko modela, komplementarna aplikacija za puštanje muzike, bio je klon iPoda u svakom pogledu. Nudio je naprednu integraciju sa drugim Microsoft uređajima, potom kompatibilnost sa Xbox konzolom… Međutim, nikada nije uspeo da se nametne tržištu pa je Microsoft ubrzo odustao od ovog koncepta.

Ono što je nije bilo poznato čak ni nama koji nešto više pratimo scenu je da je Zune zapravo bio aktivan sve do juče, makar kao muzički servis. Vlasnici Zune plejera mogli su da kupuju numere, strimuju muziku, snimaju na uređaj nove sadržaje i još mnogo toga drugog. Od danas, to više ne mogu da rade a Microsoft je zvanično zaboo poslednji ekser u Zune koncept. Svi vlasnici Zune Music Pass pretplate, ukoliko ih uopšte ima, biće prebačeni na Groove Music Pass, najnoviji Microsoft pokušaj upada na muzičku scenu, pa možemo slobodno reći da gigant iz Redmonda očigledno nije naučio svoju lekciju iz prošlosti.

U slučaju da iko od vas i dalje koristi Zune (nećete verovati, ja znam jednog momka), sami uređaji i dalje nastavljaju da rade, možete na njih snimati numere, uklanjati ih sa uređaja i tako dalje, ali nećete moći da koristite napredne funkcije. Da li će MS nastaviti da izbacuje zakrpe za softver ovih uređaja nije jasno, ali po svoj prilici – ne.

zune

To Top