Putovanja

Putovanje avionom – kako da prođe “najbezbolnije”?

Putujete avionom a niste sigurni kako najbolje da se pripremite? Evo saveta!

Putovanje avionom ima veliki broj prednosti, ali i poneku manu. Naravno, najveći benefit aviona leži u činjenici da za jako kratko vreme možete da stignete na drugi kraj kontinenta, a za podjednako kratko (gledajući razdaljinu) i na drugi kraj planete. Procedure oko leta sa druge strane često umeju da zadaju glavobolju, kao i njihovo trajanje. Iz tog razloga nije ni “isplativo” leteti na kraćim relacijama, kao na primer Beograd – Skoplje ili Beograd – Budimpešta. Ako uračunate vreme potrebno da dođete na aerodrom pre leta, celu proceduru ukrcavanja, sam let, pa proceduru iskrcavanja, čekanje prtljaga, prolazak pasoške kontrole i carine pa i dolazak od aerodroma do centra grada, vreme trajanja takvog putovanja često je slično kao vreme putovanja kolima. No, tu smo da probamo da vam olakšamo i ubrzamo putovanje. Da li ćemo uspeti, videćemo!

Sledi Top lista naših saveta.

1 – Putovanje počinje kod kuće

Pojava low-cost kompanija otvorila je nove vidike ljudima koji putuju avionom pre svega zbog forsiranja online check-in procesa, pošto se onaj na aerodromu naplaćuje. To ne bi trebalo da bude slučaj pošto bi svako, bez obzira na to da li se “zemljani” ček-in naplaćuje trebalo da se na let prijavi online.

Benefiti su mnogobrojni – pre svega možete podešavati svoj let (pre svega birati sedište) kako i koliko god želite. Pored toga, možete se detaljno informisati o svim detaljima leta i još važnije – uštedeti vreme na aerodromu. Beogradski aerodrom, kao i mnogi drugi, poseduje izuzetno dugački red za ček-in ako na primer putujete AirSerbia koja u isto vreme ima 6-8 različitih letova. Online čekiranjem “preskačete” ovaj red i u slučaju da posedujete samo kabinski prtljag, odmah možete ići na pasošku kontrolu.

Čak i ako posedujete “čekirani” prtljag, tj. onaj koji predajete osoblju, za vas je otvoren poseban “baggage drop-off” šalter na kojem najčešće nema puno ljudi.

TIP: Ako imate mogućnost da birate red u kojem ćete čekati, stanite na onaj do čekiranja za biznis/premium klasu. U najvećem broju slučajeva, ako na njemu nema nikoga, osoblje će prozvati one koji čekaju za ekonomsku klasu.

Kada se čekirate, slobodno se raspitajte o praznim mestima za sedenje do prozora ili do prolaza, ukoliko ih niste mogli odabrati online. Čak i ako osoblje nema slobodna sedišta, može se dogoditi da ih nakon toga bude u avionu, stoga ne očajavajte.

2 – Pasoška kontrola

Ovde nema puno mudrovanja i najčešće red u koji ćete vi stati je onaj koji će najsporije da se kreće. Ne postoje posebni saveti osim da pripremite pasoš na strani sa slikom i okrenete kartu na pravu stranu, čisto kako biste kontrolu prošli što brže. Na našem aerodromu nema podele među kolonama za red, ali ćete posebno u Evropi videti redove za Evropsku Uniju i za sve ostale. Naravno idete u “Za sve ostale” ali opet pratite savet iznad – budite što bliže ovom redu za “EU” pa ako u njemu nema nikoga, policajci će vas prozvati naredne.

3 – Šta raditi na aerodromu?

Aerodromi su skupa i pomalo dosadna mesta. Osim ukoliko niste baš slabo zahtevni i sa druge strane nemate problem sa tim da sednete na prvu slobodnu stolicu i čitate knjigu ili slušate muziku, predlažem vam da se upoznate sa aerodromom na kojem ste, posebno ukoliko čekate više od sat vremena na let ili presedanje.

Istraživanje je najbolje da obavite na internetu, ali ako niste u mogućnosti i lagana šetnja aerodromom ili gledanje interaktivne mape na licu mesta će pomoći. Nemojte da se brinete da ćete šetati “do iznemoglosti” – čak i najveći aerodromi na svetu podeljeni su po segmentima odnosno terminalima i postoji dobra šansa da nećete ni moći da prođete u naredni ili će vam biti jasno stavljeno do znanja da ćete otići predaleko od vašeg gejta.

Šetnjom kroz okruženje aerodroma lako ćete pronaći lokaciju ili servis koji vam odgovara. Na primer, prazan gejt gde se možete ispružiti i uživati u tišini, u slučaju da je onaj na kojem je vaš let već “krcat”. Idealno je da pronađete takvo mesto na kojem se vide informacije o letovima kako biste ispratili svoj let i eventualne promene.

Mnogi aerodromi poseduju različit tip sedišta u različitim delovima. Pa na primer neudobne stolice na vašem gejtu zamenjene su udobnim foteljama na narednom ili čak ležaljkama na “onom tamo” – isplati se malo “procunjati”.

U skladu sa razvojem zadovoljstva putnika koji čekaju na let, mnoge lokacije uvele su i dodatne sadržaje – prostorije za zabavu, čak i bioskope! Nema ih u Evropi, ali tu možete pronaći mesta kao što su “gaming corner” sa najnovijim ili retro konzolama ili muzeje i stalne umetničke postavke.

Ono što se meni lično najviše od toga dopada jesu otvorene terase koje nekada predstavljaju i osmatračnice za avione. Ne samo da izlazite na svež vazduh koji vam toliko treba ukoliko ste upravo izašli iz aviona, već možete neometano da posmatrate avione kako sleću i uzleću, čitate zanimljive informacije o njima i tome slično.

“Najgora” (uslovno rečeno) stvar je da se prosto zaputite u prvi preskupi kafić na koji naiđete. Istražite okolo, vidite šta aerodrom nudi, možda čekanje na naredni let ne mora biti toliko dosadno.

Kaohsiung aerodrom (c) Beep.rs

4 – Pristup “lounge”-evima (klubovima)

Svaki aerodrom (ili da kažemo najveći broj njih) ma koliko mali bio, poseduje svoj “biznis klub” odnosno mesto za vlasnike karata za prvu klasu ili one koji žele da plate cenu za ulazak. Pristup ovakvim mestima je stvar o kojoj treba razmisliti. Cena varira između 20-30 evra po ulasku i osobi i to je prosek, mada ima slučajeva da ide i do 50 eur pa i više. Moj savet i predlog je da vidite koliko imate vremena do narednog leta. Ako je vreme čekanja duže od 5-6 sati, nije loše razmisliti i u ovom pravcu.

Pre svega zbog toga što klubovi pored prostora za odmor i relaksaciju, nude i tuševe i mogućnost za presvlačenje, ali i besplatnu i neograničenu ponudu hrane i pića. U slučaju da niste baš jako dobro opremljeni za put sendvičima ili drugim tipom hrane da pregurate tih 6+ sati, ponuda na aerodromu će vam lako “izbiti iz džepa” tih 20ak evra za dva manja obroka (na primer sendvič i piće i kafa). Alternativa biznis klubu je naravno spavanje odnosno dremka, kada tih šest sati prođe i brže nego što ste pomislili a i mnogo je jeftinije.

5 – Security provera pre ulaska u avion + garderoba za put

Lično imam set specifičnih pravila oko odevanja za avion, bez obzira da li je leto ili zima. Odevanje je upravo iz razloga kako bi putovanje ali i sigurnosne provere prošle što lagodnije.

Pre svega, ne volim da putujem u šortsu i samo u majici kratkih rukava, čak i leti. Temperature na aerodromima mogu biti jako niske leti (zbog klime) a sa druge strane unutrašnju vrućinu zimi lako zameni boravak napolju dok hodate do aviona ili vas prevozi autobus. Stoga, moj set za put bez obzira na sezonu izgleda ovako:

  • Udobne patike – zbog odmaranja nogu, ali i zbog toga što cipele češće “sviraju” na metal detektoru pa ih morate skinuti. Nikako ne preporučujem putovanje u japankama ili papučama.
  • Papuče za avion – ukoliko je let prekookeanski, obavezno ponesite papuče, idealno one “papirne” iz spa centara ili hotela. Noge će vam biti zahvalne. I nikako ne hodajte bosi po avionu jer je izuzetno prljav. Neke avio kompanije nude papuče u paketu koji dobijate pred let, ali zašto rizikovati?
  • Udobne široke pantalone sa džepovima sa strane, koje imaju “učkur” ili lastiš. Zbog čega sve ovo?
  • – Pantalone su udobne i široke da omoguće lagodno sedenje.
  • – Džepovi sa strane su tu da u njih možete da stavite knjigu, Kindle, slušalice ili šta god drugo da imate a “nemate ga gde” kada ste u avionu.
  • – Učkur ili lastiš – eliminiše potrebu za kaišem kojeg opet morate skidati na metal detektoru.
  • Dukserica sa kapuljačom – lako se skida ako je baš vruće, ali i dosta znači, posebno za glavu, ako je u avionu hladnije ili u vas duva hladan vetar koji ne znate odakle dolazi. Predlažem obavezno stavljanje kapuljače ukoliko spavate, kako biste izbegli ušinuće vrata ili bol u glavi.

Ja lično nikada nisam bio osoba koja koristi masku za lice kada spava ili jastuk na naduvavanje, ali i te opcije predlažem kao solidne za sve koji imaju problem sa spavanjem.

Berlin Tegel aerodrom (c) Beep.rs

Kada govorimo o samoj sigurnosnoj proveri, važe jednostavna pravila:

  • izvadite elektronske uređaje u “lavor” – laptop, mobilni, tablet..
  • skinite sve metalno – sat, kaiš, ogrlice i nakit
  • izvadite iz džepova sve – slušalice, novčanik, naočare…
  • skinite jaknu
  • vodite računa da nemate tečnosti, ili ako imate, neka sve budu u providnoj kesici i ne veći od 100ml individualno.

Postoje i određene razlike među aerodromima, pa negde ne traže da izvadite tečnosti ili laptop, negde će eksplicitno zahtevati da skinete patike tj. obuću bez obzira na sve, ali gornja pravila su validna u 90% slučajeva.

Bonus savet: Prazna flašica vode ili “kesa” za vodu – kao što znate, kroz sigurnosnu proveru ne možete proći sa tečnošću. Stoga ponesite ili praznu flašicu (koju ste pre toga popili, još bolje) ili “kesu” za vodu koja je još pogodnija jer zauzima malo mesta i napunite je kasnije kada prođete sigurnosnu proveru.

6 – Kada se ukrcati u avion?

Na ovo pitanje bih odgovorio drugim pitanjem – koliko prtljaga imate? Ukoliko posedujete samo malu ručnu torbu (za laptop na primer) ili žensku torbu, u tom slučaju predlažem da se ukrcate među poslednjima, nema razloga da žurite. Isti je slučaj ako vidite da je avion polu-prazan.

Trebalo bi da se potrudite da budete makar “pri sredini” onih koji ulaze u slučaju da imate ručni prtljag maksimalne veličine, jer postoji šansa da nećete pronaći slobodan prostor u pretincu iznad vašeg sedišta da postavite prtljag. U tom slučaju ćete morati da potražite drugi slobodan prostor, potencijalno iza vašeg sedišta, što stvara veliku komplikaciju prilikom iskrcavanja – moraćete da sačekate da svi iza vas izađu pa tek onda da uzmete svoj prtljag. Logično, ovo nije problem ukoliko imate vremena na pretek, ali na presedajućim letovima sa malo pauze između, može biti izazovno.

Sve gore napisano naravno važi za ekonomsku klasu. Ukoliko ste u prvoj klasi, imaćete dovoljno prostora 🙂

Zurich airport (c) Beep.rs

7 – Sedište do prozora ili do prolaza?

Ovo je jednako nezgodno pitanje bilo da se radi o kraćem letu ili dužem. Oba sedišta imaju svoje prednosti i mane, a svakako predlažem da obavezno pokušate da izbegnete da budete u sredini – to je ubedljivo najgore sedište koje nema nijedan jedini benefit 🙂

Sedište do prozora:

+ Pogled ako je let po danu
+ Imate naslon za glavu ukoliko želite da spavate
+ Niko vas ne dira niti imate kontakt sa osobljem
– Morate da podižete sve ako hoćete u toalet ili u šetnju
– Ne možete da ustanete po završetku dugačkog leta

Sedište do prolaza:

+ Imate slobodu da ustanete kada god želite i protegnete se
+ Imate dobru “startnu poziciju” kada avion sleti
– Ne možete lepo da dremate jer će vas sigurno zakačiti kabinsko osoblje i drugi koji prolaze
– Moraćete da ustajete za one koji sede u sredini ili do prozora

Ja lično preferiram sedište do prolaza jer volim slobodu koje ono nudi i nije mi teško da ustanem ako “kolege” žele da odu do toaleta.

7 – Spavanje u avionu?

Ja lično ne volim da spavam u avionu. Suv vazduh mi ne odgovara i kada ponekad zaspim najčešće se probudim suvog grla, sa nekakvim polupritiskom u glavi, ali veliki broj ljudi voli da odrema na letovima. Ovo je svakako vaša odluka. U slučaju da želite da spavate, možete obavestiti kabinsko osoblje pre toga da li da vas bude kada poslužuju hranu ili ne, a možete im tražiti i dodatno ćebe ili jastuk.

Na prekookeanskim letovima će vas ćebe i jastuk svakako sačekati na sedištu prilikom ukrcavanja, a tu su i čepovi za uši kao i maska za oči.

8 – Dodatni obrok

Pojeli ste obrok u avionu (pod uslovom da je uključen u cenu) i još ste gladni? Lepa reč i gvozdena vrata otvara, pod uslovom da je ostalo obroka. Priđite kabinskom osoblju (nemojte ih dozvati, već idite do njih) i ljubazno ih pitajte da li je ostao neki višak. U velikom broju slučajeva moći će da vam izađu u susret.

9 – Osnovne stvari za avion

Svako naravno ima svoju ček-listu za put avionom. Moja nije predugačka ali podrazumeva:

  • Slušalice za uši – lično ne volim one koje isključuju okolne zvuke ali možete uzeti i noise-cancelling.
  • Kesa za vodu – može i flašica
  • Knjiga (ili Kindle) – zbog procedura prilikom uzletanja i sletanja mnoge avio kompanije sprečavaju korišćenje telefona, tableta ili laptopa u tim trenucima, tako da su knjiga i kindle odličan izbor.
  • Kesica koštunjavog voća – idealan izbor za brzu i zdravu energiju tokom leta.
  • Vlažne i obične maramice – ne moram da objašnjavam

U slučaju dužeg puta, dodatak su:

  • Četkica za zube i pasta
  • Papuče

10 – Istežite se, prošetajte

Posebno na dugačkim letovima, čak i ako nemate želju da idete do toaleta, ustanite i prošetajte se do njega, istegnite se, uradite pokoju vežbu. Idite na drugi kraj aviona, vratite se do sedišta, pa prošejtajte ponovo, ili samo stanite nekoliko minuta blizu izlaza ili toaleta, gde već ima mesta.

Toliko od mene za ovu priliku. Kako vi rešavate dosadu na aerodromu i imate li neki savet za putovanje? Javite u komentarima!

Ciriški aerodrom i grdosija od aviona (c) Beep
To Top