Doručak u Beogradu

Babalu – od 08h

Babalu dorucak

Ba.Ba.Lu kafić-restoran zauzima mesto nekadašnjeg 1. maj Pirot salona muških odela u Makenzijevoj (tada Maršala Tolbuhina) iznad Slavije. Doručak služe od 08h i morali smo da ih posetimo!

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 13h
  • Cene: između 300 i 700 dinara po porciji
  • Adresa: Makenzijeva 45
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Babalu (ili pravilno Ba.Ba.Lu) je kafić-restoran (restoran-kafić) otvoren na mestu koje stari vračarci pamte kao lokaciju na kojoj se nalazio 1. maj Pirot, dobro poznat proizvođač muških odela iz nekih drugih vremena. Ta lokacija je u određenom trenutku kompletno promenjena, pa su tu otvoreni Komercijalna banka, Zadruga restoran i lokal koji danas opisujemo – Ba.ba.lu.

Sa Babalu smo se prvi put upoznali pre oko godinu dana, bili smo relativno zadovoljni ponudom ali smo sada odlučili da lokal posetimo “baš kako dolikuje”. Informacije kažu da se doručak služi od 08h, što ste do sada već shvatili da nam sasvim odgovara.

Radno vreme i enterijer Babalu

Babalu enterijer
Enterijer je moderan i podseća na mnoga druga slična mesta (c) Beep

Dolazimo do lokala oko 8:30h ali nas konobar obaveštava da kuhinja još uvek nije spremna, ali da će biti dok se mi smestimo, uzmemo piće i poručimo. Nismo baš prezadovoljni, ali šta ćemo, takva je situacija. Doručak ponuda je zanimljiva i služi se do 13h, što odgovara onima koji vole da ustanu ipak nešto kasnije.

Omlet sa spanaćem, slatki uštipci, omlet rolnica…

Babalu meni
Široka ponuda za doručak (c) Beep

Standardne kombinacije omleta i jaja, prženica i sendviča upotpunjene su nekim neobičnim kombinacijama popust Omlet rolnice sa kajmakom i sirom, tortilje sa dimljenim lososom ili piletinom i sendviča sa biftekom.

Možda bismo voleli dodatak poput kačamaka, palente i drugih više tradicionalnih obroka u odnosu na kroasan ili wrap, ali ne možemo reći da je izbor skroman.

Odlučujemo se za Ba.Ba.Lu doručak i omlet sa spanaćem

Brzina, usluga

Iako kuhinja nije bila spremna, od trenutka poručivanja nismo puno čekali da doručak stigne do nas.

Babalu dorucak
Ba.ba.lu doručak (c) Beep

Babalu doručak je manje-više ono što smo očekivali i što piše u opisu. Tri jaja, malo slaninice, kobasica i paradajz. Mimo napisanog dobili smo i “rolnicu” kačkavalja, senf i neki vid tartar sosa. Jaja i kobasica bili su pripremljeni baš kako treba, iako je na ivicama jaje na oko počelo da žuti, nije nešto što je narušilo opšti kvalitet obroka.

Omlet sa spanaćem Babalu
Omlet sa spanaćem (c) Beep

Omlet sa spanaćem sa druge strane ipak dobija malo slabiju ocenu. Iako je ispečen taman koliko treba, spanaća je u njemu bilo “u tragovima”, skoro manje nego rukole u pratećoj dekoraciji. I pored toga, omlet je bio ukusan.

Piće

Tradicionalno proveravamo i kvalitet napitka, pre svega čaja koji uvek govori “nešto više” u odnosu na drugu ponudu. Babalu nam je kao zeleni čaj poslužio “Gunpowder”, dobro poznati zeleni čaj sa pravim listovima čaja. Pohvaljujemo kvalitet, kritikujemo to što nas nisu obavestili koji zapravo čaj služe i da li ih imaju više različitih u ponudi.

Gunpowder - pravi zeleni čaj
Gunpowder pravi zeleni čaj (c) Beep

Hleb

Iako nekome možda nije bitna stavka, moramo pomenuti da je hleb takođe dobrog kvaliteta i još važnije, ulazi u cenu doručka odnosno ne naplaćuje se posebno.

Hleb je kvalitetan i ne naplaćuje se dodatno (c) Beep

Mapa:

Ocena: 8 / 10

Ba.Ba.Lu je restoran u jednoj od glavnih ulica u gradu koji je sa dve strane sa velikim staklenim zidovima. Doprinosi tome da čak i kada nema nikoga, restoran deluje dovoljno živo da vam nije “neprijatno” da jedete svoj doručak. Ponuda obroka je solidna i cene su relativno umerene, izuzev sendviča sa biftekom koji zapravo predstavlja jedinu dosta višu cenu u odnosu na sve drugo.

Porcija koju smo dobili solidne je veličine i kvaliteta, iako omletom nismo oduševljeni jer spanaća skoro i da nije ni bilo. Čaj zaslužuje pohvalu kao i udobnost i prijatna atmosfera. Kritiku moramo uputiti tome što je sve vreme u lokalu u krug išlo dve numere sa Youtubea, što niko od zaposlenih nije primetio skoro sat vremena. Svakako, verovatno ne nešto što im se konstantno događa.

Kritiku možemo uputiti i tome što nema odvojenog nepušačkog dela, što stvara problem u objektu u kojem je hrana važan deo ponude.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz maja 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Babalu omlet
Babalu doručak (c) Beep
Enterijer babalu
Enterijer Babalu (c) Beep
Omlet sa spanaćem (c) Beep
To Top