Doručak u Beogradu

Cross – od 8h

Cafe Cross promenio je svoj meni i u ponudi je potpuno drugačiji doručak. Bolji ili lošiji nego pre?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 12:30h
  • Cene: između 280 i 490 (*) dinara po porciji
  • Adresa: Mileševska 73
  • Odvojeni nepušački deo: ne
  • (*) U ponudi je i doručak za dvoje po ceni od 980 dinara

Cafe Cross na Crvenom krstu (otuda i ime) postoji već nekoliko godina, kada je zamenio na istom mestu manje poznatu kafanu. Prateći dizajn enterijera sličan većini srodnih mesta, od prvog dana ponudio je i hranu uključujući i doručak.

Međutim, problem Cafe Crossa je bio u tome što su doručak služili neobično kasno (od 10h) i sama ponuda bila je, blago rečeno – loša. To je i jedan od razloga što smo izbegavali da posetimo ovo mesto. Igrom slučaja saznali smo da je Cross promenio svoj meni, uveo neke nove opcije i promenio vreme serviranja – od 08h!

Radno vreme i ponuda Cross

Doručak u Cross tako možete pojesti već od solidno ranih 08h pa sve do 12:30h, što je više nego dovoljno vremena. Kao što smo pomenuli, ponuda je skoro u potpunosti promenjena i dosta je šarenolika:

Cross nudi šareni izbor za doručak
Svašta interesantno nalazi se na novom meniju

Fit omlet, doručak za dvoje, punjeni omlet…

Standardni omlet i musli dopunjeni su interesantnim i donekle unikatnim proizvodima. Punjeni omlet nismo videli na drugim mestima do sad, dok je i Fit omlet donekle specifičan zbog korišćenja belanceta i spanaća koji mu daje zanimljivu zelenu boju.

Cross doručak za dvoje (ili jednu baš ješnu osobu) nudi 4 jajeta na oko, raznorazne suhomesnate proizvode i sir. Moramo reći da smo pomalo skeptični po pitanju ovog doručka (i nismo ga odabrali) jer se čini da cena ne opravdava količinu koju dobijate i da je ona slična ponudama u na primer The Boss ili Bolonja, a za praktično 2 do 3 puta višu cenu.

Odlučili smo se za engleski doručak i punjeni omlet.

Brzina usluge i kvalitet obroka

Cross je od 08h bio delimično spreman za rad i šta više nismo bili jedini koji su u to vreme “prepali” konobare. Iako je kafić već imamo nekoliko popunjenih stolova, osoblje je i dalje pralo podove, konobari su se spremali za početak rada a drugi, veći deo restorana koji je i pogodniji za obedovanje zapravo uopšte nije ni bio otvoren.

Na sreću, kuvari su znatno brži pa smo relativno brzo nakon poručivanja doručak i dobili.

Punjeni omlet Cross je unikatan za ovaj objekat
Cross punjeni omlet (C) Beep

Kao što mu samo ime kaže, punjeni omlet je prilično bez iznenađenja. Unutar istog se nalaze ajvar, njeguška pršuta i kajmak, a izgledom je skoro pa potpuno prekopiran iz promotivne slike u meniju. Ipak, moramo istaći da ovaj obrok nije najpovoljniji – 465 dinara za omlet svrstava ga u gornju cenovnu grupu beogradske ponude.

Engleski doručak u Crossu
Engleski doručak (c) Beep

Engleski doručak tradicionalno omogućava ugostiteljima da sami smisle šta za njih predstavlja ovo jelo i Cross je tu zapravo pola pogodio a pola baš i ne. Slaninica je tu, pečurke i jaja … Paradajz je svež a ne pečen, nema pasulja, kobasica je zapravo deblja kobasica sa sirom a nekako se u ponudi našao sir sa kukuruzom (?).

Sa druge strane, porcija nije mala i u tom smislu je dovoljna čak i za nešto gladniju osobu. Cenovno je povoljnija i od punjenog omleta a svakako izdašnija.

Neobično viđenje kačamaka u Crossu
Kačamak (C) Beep

Kačamak je posebna priča. Sa pozitivne strane porcija je zaista velika i morate biti gladni da biste je “savladali”. Hrskava slaninica je skromna i nema je dovoljno a kajmaka nije bilo “ni od korova”. Za narendani kačkavalj verovaćemo na reč da je iz Pirota.

Čaj

U domenu pića prolazimo bez većih iznenađenja. Standardni čaj iz kesice i “obična” limunada ono su što Cross nudi.

Milford čaj u Crossu
Čaj … je čaj! 🙂 (C) beep

Hleb

U prilično unikatnoj kotari sa poklopcem Cross daje hleb, koji je uračunat u cenu, što je jedan dodatni plus u odnosu na opšti cenovnik koji je, kako smo pomenuli, nešto viši nego što bismo očekivali.

Mapa:

Ocena: 7 / 10

Kuhinja spremna od 08h! Ponuda šarenolika, porcije solidne – makar u polovini slučajeva. Međutim, cena jednostavno ne odgovara lokaciji niti kvalitetu namirnica. Cross praktično ne nudi jelo ispod 400 dinara (osim osnovnog omleta) što je dosta, a za taj novac ne dobijate jelo koje bi trebalo da nosi takvu cenu.

Engleski doručak
Engleski doručak (c) Beep

Doručak za dvoje od skoro 1000 dinara je još veći ekstrem – dve osobe se zapravo bolje i više mogu najesti ako na primer kombinuju omlet i palentu ili prženice i engleski doručak, a proći će povoljnije.

Zbog svega toga u ovom trenutku Cross ne možemo da preporučimo za posetu u vreme doručka.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz maja 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

(c) Beep
(c) Beep

To Top