Doručak u Beogradu

Bemata – od 8h

Bemata, poznati raw-veganski- bezglutenski restoran, nudi i raw-vegansko-bezglutenski doručak.

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 13h
  • Cene: od 360 do 640 din
  • Adresa: Uroša Martinovića 8 (A Blok), Beograd
  • Odvojeni nepušački deo: da (ceo lokal je nepušački)

Izbor veganskih-vegetarijanskih-bezglutenskih i sličnih “nišnih” restorana u Beogradu je u sve većem porastu ali se i dalje mogu nabrojati na prste jedne ruke. Doručak takvog tipa je još i teže naći. Bemata, poznata u krugovima onih koji traže drugačije obroke radi svakoga dana od 08h, pa i vikendom, a imaju i doručak ponudu koju smo želeli da ispitamo.

Poširana jaja, Acai činija, banoffee puding…

Očekivano je da Bemata nema baš standardni izbor na meniju:

meni restoran bemata
Bemata doručak

Naravno, tu su jaja na oko, kajgana sa avokadom i neke možda očekivane kombinacije. Međutim, čak i one poseduju izvesne dodatke poput beskvasnog ili bezglutenskog hleba a dodatne informacije o alergenima prikazane su pored svakog jela, kao što možete videti i na meniju.

Iako su nas sve stvari dosta zainteresovale, odlučili smo se da preskočimo slatke verzije i opredelimo se za što različitiji izbor – Poširana jaja, palentu, tortilju od jaja i lososa.

Poširana jaja i palenta

Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni brzinom usluge. Ljubaznošću svakako ali čak i piće smo čekali duže nego što deluje normalno a tek hrana … propisno smo ogladneli dok je stigla, možda je to bila i namera.

Poširana jaja i palenta
Poširana jaja i palenta

Neobična kombinacija, za nas do sada neviđena u beogradskim lokalima, pokazala se kao pravi pogodak, čak i ako niste fan rukole (koju u Bemati izgleda baš vole). Velika porcija palente i dva poširana jaja uz dodatke dovoljno je obimna da zadovoljni i one nešto gladnije ujutru.

Jaja-tortilja i losos uz tzatziki za vegane

Tortilja jaja sa lososom
Tortilja jaja sa lososom

Hleb od heljde za one koji imaju problema sa glutenom i “tortilja” (odnosno omlet) od jaja u kojem se nalazi veganski tzatziki i svež losos. Veoma ukusno i zadovoljavajuće veličine. Ne smemo zaboraviti ni rukolu – dosta rukole. Gledajući određene slike na internetu ne možemo da ne primetimo da su na našem primerku zaboravili dodatak tzatziki sosa sa strane, što deluje kao standardna ponuda uz ovo jelo. I pored toga, ukus je na nivou, hleb dobar, jaja pečena dovoljno, mešavina ukusa unutar “tortilje” taman kakva i treba da bude.

"Tortilja" od jaja
“Tortilja” od jaja

Piće

Kada bismo dobili išta manje od pravog čaja u cediljki zasigurno bismo se razočarali, ali se to srećom nije dogodilo.

Čaj
Čaj

Konobar nam je čak ponudio i nekoliko verzija zelenog čaja, lepo od njega.

Mapa:

Parking

Bemata se nalazi u okviru A Bloka koji ne može da se pohvali velikim slobodnim parkingom. Srećom, lokal poseduje svoja parking mesta, 5 do 6 njih što imajući u vidu njegovu veličinu može biti dovoljno ali nemojte se iznenaditi ukoliko i nema slobodne pozicije.

Enterijer Bemate
Enterijer Bemate
Enterijer Bemate
Enterijer Bemate

Ocena: 8 / 10

Umerena cena, posebno imajući u vidu ponudu, dobar kvalitet, sporija usluga i neobičan izbor doneli su Bemati osmicu. Ali ovo je osmica za sve one koji vole da “eksperimentišu” ili sa druge strane spadaju u neku od grupa kojoj smeta određeni tip hrane.

To takođe znači da oni koji ipak traže što tradicionalniji doručak, poput jačeg obroka sa prženim jajima, kobasicom, slaninicom i velikom ćabatom ili zemičkom ovde neće naći zadovoljenje.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz oktobra 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

To Top