Doručak u Beogradu

Smokvica – od 8h

Dobro poznat restoran Smokvica na svakoj svojoj lokaciji važi za solidno mesto za hranu. Nadamo se da je i doručak zaslužio istu ocenu. Proveravamo!

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 12h
  • Cene: od 390 do 870 din
  • Adresa: Molerova 33, Beograd
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Smokvici verovatno nije potrebno posebno predstavljanje. Jedan od najpoznatijih restorana u gradu, na svakoj od svojih lokacija, odavno važi za “to go” mesto kada želite da pojedete nešto relativno kvalitetno. Naravno, neki bi im pronašli pokoju manu, i mi među njima, ali globalno gledano “ceo paket” koji dobijate ne može se osporiti. A doručak?

Spremni kao zapete puške!

Postoji nekoliko lokala u kojima su zaposleni bili spremni za goste na otvaranju a Smokvica “preti” da bude na samom vrhu liste. Mimo čistačica koje su i dalje brisale stolove kada smo dobili doručak, konobari, kuvari i ostalo osoblje u punim uniformama počeli su sa radom čak i nekih 10ak minuta pre 8h kada je zvanični početak rada.

Smokvica meni
Neobični meni u Smokvici

Iako u osnovnim informacijama uvek pomenemo najnižu i najvišu cenu obroka za doručak, moramo reći da je u slučaju Smokvice to pomalo neprecizno, jer domaći musli predstavlja slatki doručak i ujedno jedini “štrči” u odnosu na ostale. Preciznije bi bilo reći da su obroci od 490 do 870 dinara. Po tom pitanju Smokvica spada među skuplje (ako ne i najskuplji) restoran koji smo posetili za doručak.

Što se tiče samog izbora, Smokvica se hvali jajima iz domaćeg uzgoja a ponuda obroka izuzev dva sendviča upravo se na njima i bazira. Dobra i loša strana (kako se uzme) je to što nijedan doručak nije “običan”. 3 jaja su sa salatom i slatkim segmentom, orijentalni doručak poseduje i humus, krem sir i patlidžan, Italijansko jutro mocarelu, pesto Genovese …

Country Style i jutro u Italiji

Nismo baš bili za sendviče pa smo se opredelili za “domaćinski” doručak i onaj koji nas podseća na jutro u Italiji (ko god je jeo doručak u Italiji zna koliko ovaj nema veze sa tim, no dobro).

Italijansko jutro u Smokvici
Italijansko jutro u Smokvici

Doručak smo dobili rekordno brzo. Da nismo uzeli specifične stvari, pomislili bismo da su ih imali spremne!

Što se tiče jutra, stvari su (ne)očekivane. Jaja su tu, mocarela i pesto jedni na drugome (voleli bismo da su bili razdvojeni), rukola se pojavila mimo spiska, pršuta je svakako dobra a grilovana kobasica verovatno i najveća razlika od očekivanog – četiri tanka koluta svakako ne mogu biti “reklamirani” kao posebna stavka u meniju.

Što se domaće fokaće tiče, bila je vruća, ali koliko je zapravo sveža, ne možemo reći. Možda su zaista pekari bili vredni pa ih spremili za pečenje još u 7 ujutru. Hajde da idemo sa tom verzijom.

Kvalitet – odličan. Sastojci dobri, jaja pržena, pršuta i kobasica “na visini zadatka” i donekle možemo da zažalimo što u kompletu nisu tri jaja. Zapravo, i dalje nam nije jasno zbog čega restorani štede na ubedljivo najjeftinijem sastojku koji mogu da ubace a koji će dodatni doprineti volumenu obroka.

Country style doručak
Country style doručak

Sličan koncept imali smo prilike da probamo u ParCo, a koji se bazira na tome da pored slanog dela imate i slatki. Ovde za početak dobijate 3 jaja po želji (u našem slučaju omlet) i prilično solidnu salatu uz to. Kada sa tim završite, bilo na focaccia bilo na dodatnom crnom hlebu možete se zasladiti uz med, slatko i puter. Doručak koji će sigurno zasititi i najgladnije, pod uslovom da jedete hleb i slatko, razume se.

Uz dobru pršutu nema promašaja
Uz dobru pršutu nema promašaja
jaja i kobasica
Ne(uspeli) pokušaj makro moda! 🙂

Piće

Kao i uvek pohvaljujemo kada je čaj kvalitetan a Smokvica sarađuje sa jednima od najboljih – Kuća Čaja. Mao Feng je uvek solidan izbor kada tražite “zeleni čaj” tako da i sa te strane – pohvala.

Mao Feng
Kvalitetni čajevi iz Kuće Čaja

Mapa:

Parking

Smokvica se nalazi u Molerovoj ulici, u samom centru Vračara blizu Kalenić pijace. Pokrivena je drugom zonom (žutom) i parking nije lako naći, a sopstveni ne poseduje. Međutim, u relativnoj blizini je javna garaža Baba Višnjina u kojoj skoro uvek ima slobodnog mesta.

Ocena: 7,5 / 10

  • Spremni za rad rano ujutru? Check!
  • Brzo napravili doručak? Check!
  • Sastojci na nivou? Check!
  • Piće? Check!

Šta je onda neodgovarajuće? Pre svega, cena – da bismo nekom mestu dali višu ocenu od 8 ili preko odnos cene i kvaliteta, dobijenog obroka i plaćenog iznosa moraju biti u određenom balansu. U Smokvici to nije slučaj. Dva doručka koštaju tek 50 dinara manje od 2000 (uključujući piće) što svrstava ovaj doručak u ne samo jedne od najskupljih već i “lako zamenjivih” švedski sto opcijama u restoranima, a da ne govorimo da postoje i jednako kvalitetne a povoljnije alternative.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz oktobra 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Poznati enterijer Smokvice
Poznati enterijer Smokvice
Be Inspired!
To Top