Doručak u Beogradu

Monument – 08h

Monument italijanski omlet

Dobro poznato mesto za predah, hranu i piće, Monument, posetili smo u vreme doručka. Proverite kako smo se proveli!

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 13h
  • Cene: između 280 i 480 dinara po porciji
  • Adresa: Admirala Geprata 14
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Verovatno ne postoji puno ljudi koji su upoznati sa beogradskim ugostiteljskim objektima a koji nisu čuli za Monument. Mnogima je možda poznatiji i onaj u Ušću ili Delta Cityju, pa čak i BIGu, ali prvi i najstariji je svakako onaj u Admirala Geprata. Važi za mesto za dobrom hranom popodne, pa je kao takav i idealna “meta” za doručak.

Ambijent, radno vreme…

Monument ima zaista veliki objekat između nekoliko visokih zgrada u Admirala Geprata pa ga sa ulice ne možete spaziti, ali svi znaju da je tu od “vajkada”. Velika bašta i solidan unutrašnji prostor garant su da ćete pronaći slobodan sto osim u baš udarnim terminima.

Prijatni ambijent Monument bašte
Monument bašta (c) Beep

Očekivano, Monument radi od 08h i već ima nekoliko gostiju. Znajući koncept ovakvih lokala ništa drugo nismo ni mislili da ćemo zateći. Ekipa je bila spremna za rad i na visini zadatka. U tom smislu ovo mesto dobija plus. Ako želite doručak od 08h, od tada ga možete i poručiti.

Monument parking

Još jedna korisna stvar je privatni parking koji je dobar “perk” mesta u sred žute parking zone. Parking nije preveliki ali postoji solidna šansa da ćete pronaći slobodno mesto.

Ponuda za doručak – Pizzaiola, Uštipci, Užički omlet…

Izbor jela je solidan i sa očekivanim cenama. Nije najpovoljniji ali svakako nije ni najskuplji, iako zalazi u zonu “jačih”, posebno sa “običnim” jajima koja u Monumentu koštaju čak 360 dinara. Užički omlet nas je pomalo iznenadio zbog dodatka pomfrita (čuveni Užički pomfrit) a donekle nam je žao što nismo isprobali palentu ili pizzaiola omlet.

Šarenolika ponuda za doručak
Doručak je “šaren” ali ne i “sladak” ili “ovsen” 🙂

Zarad različitosti, odlučujemo se za Srpski doručak, Italijanski omlet i Monument doručak i konstatujemo da nam nedostaje “slatki” deo doručka, nekakve prženice ili palačinke, a nema ni ovsenih pahuljica.

Usluga i brzina

Osoblje objekta je ljubazno i spremno da objasni i odgovori na sva naša pitanja u vezi odabranih jela ali sa brzinom nismo zadovoljni. Na doručak smo čekali preko 20 minuta, iako smo u tom trenutku bili jedini koji su poručili hranu i tek jedan od četiri zauzeta stola u objektu. Nešto na čemu Monument svakako mora da poradi, imajući u vidu renome koji poseduje i nivo usluge na koji pretenduje.

A šta smo dobili?

Na prvom mestu, Monument doručak. Iz opisa zaključilo bi se da je to nekakav omlet ili jaja na oko sa različitim dodacima, međutim, stiže nešto što bi mogao u kulinarskom svetu mogao biti croque madame, koji bismo voleli da je tako bio i “oglašen”. Jednostavno, ukoliko ne volite “hlebast” doručak i očekivali ste standardna jaja, bićete zateceni. Da li zbog dužeg čekanja na druga jela ili nekih internih problema, tek, obrok stiže već polu hladan, što onemogućava lako sečenje već polu-stvrdnutog tosta. Ukus je sa druge strane bio sasvim solidan.

Doručak u croque madame fazonu - lepo, ali bi trebalo da je stigao topao.
Monument doručak (C) Beep

Drugi obrok – Italijanski omlet, svakako je i ubedljivo najbolji od onih koje smo odabrali, najbogatiji a ispao je i najukusniji. Ukoliko od ova tri moramo odabrati jedan, to bi bio upravo Italijanski omlet.

Bogat italijanski omlet
Italijanski omlet (C) beep

Konačno, Srpski doručak…

Možda najveće razočarenje koje smo dobili u Monumentu je srpski doručak. Pre svega, jaja na oko su bila prepržena i sa tvrdo kuvanim žumancetom, koja deluju kao da ih je ispekao neko ko to nikada u životu nije radio

Navodno jaja na oko
Jaja na oko ?! (c) Beep

Nije da tražimo dlaku u jajetu … ali smo je zapravo uspešno pronašli. Samim tim, Monument dobija titulu prvog objekta od kada radimo review doručka u kojem smo uspeli da pronađemo dlaku.

Dlaka u jajetu, a nismo je tražili!
Dlaka u jajetu, a nismo je tražili!

Konačno, jedan od razloga što smo odabrali srpski doručak je i u tome kako je izgledao na slici. Znamo da obično ono što je na slici nije ono što dobijate na tanjiru, ali skoro duplo manja kobasica, bez duvan čvaraka i bez pratećeg povrća ipak su više nego dominantna razlika u odnosu na ono što se “oglašava”. Uostalom, procenite sami.

Da li su slični doručak na slici i ovaj koji smo dobili?
Što u izlogu, to (ni)je u radnji (c) Beep

Da ne bi ispalo kako je sve kritika, uštipci su bili ukusni, kajmak je zaista dobar i ajvar je po prvi put od kada isprobavamo ajvar u domaćim lokalima “onaj pravi”. Sir bi mogao biti bolji.

Piće

Lepo “dekorisan” čaj zaslužuje pohvale. Odabir brenda je takođe “tu negde” – svakako nije najkvalitetniji ali Milford spada među verovatno najbolje čajeve “iz kesice” koje možete da dobijete.

Milford čaj u finoj "dekoraciji".
Puno toga za jedan čaj! Pohvalno! (c) Beep

Mapa:

Ocena: 6.5 / 10

Neko bi nam možda zamerio na niskoj oceni ovako kultnoj lokaciji, ali utisak sa ovog doručka nije baš najsjajniji. Pre svega, na doručak smo u praznom lokalu čekali više od 20 minuta.

Monument doručak je bio skoro pa hladan i nije ni mogao da se seče nožem, dok je Srpski doručak bio sa verovatno najgore spremljenim jajima do sada, bez nekoliko sastojaka koji su navedeni u meniju i povrh svega, sa dlakom. Italijanski doručak je donekle izvadio stvari.

Moguće je da je ovo samo slučajnost, zbog čega smo i odlučili da sve restorane posetimo iznova posle 6 meseci od prve posete, ali za sada ne možemo preporučiti Monument.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz maja 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Monument enterijer
Monument enterijer
To Top