Doručak u Beogradu

Marenda – od 8h

Srpski doručak u Marendi

Marenda je još jedno popularno mesto oko Hrama Svetog Save, zajedno sa Terminalom, Pizza Barom, Cegerom i drugim lokalima. Kakav je doručak?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08:00h do 12:30, vikendom do 13:30h
  • Cene: između 300 i 760 dinara po porciji
  • Adresa: Skerlićeva 30
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Dobro poznati naziv za slatku užinu u vojsci odnosno JNA zapravo je glavni razlog što se lokal na uglu Skrelićeve i Braničevske zove Marenda. Iako praktično nespojivo, tvorci ovog mesta kažu da su ime odabrali kako bi se njihovi gosti radovali dolasku baš kao što su se vojnici radovali marendi i sa nestrpljenjem je iščekivali.

Ambijent, parking, radno vreme Marende

Okruženje Hrama Svetog Save već neko vreme važi za “trendi” mesto u Beogradu, svakako na Vračaru gde dolazite da budete viđeni. Marenda po tom pitanju nije izuzetak i pozicija joj je zapravo i bolja nego Terminala, Cegera ili Pizza Bara, ako posmatramo iz tog ugla. To ujedno znači da je gužva skoro uvek, izuzev naravno kada kao i mi poranite u 8 ujutru na doručak. Tada nema nikoga.

Iako smo došli jako rano, konobari, šankeri i osoblje kuhinje spremno nas je dočekalo, a doručak se servira od samog otvaranja odnosno od 08h ujutru.

Marenda enterijer
Enterijer na koji smo već pomalo navikli u Beogradu (c) Beep

Što se tiče parkinga, Marenda ne poseduje svoj odvojeni parking i morate da se snalazite u okviru parking zone 3 odnosno zelene zone. Prepodne i nije toliko teško naći mesto ali kasnije je to sigurno izazov. Pored toga, direktno ispred lokala je parking za turističke autobuse koji dolaze u obilazak hrama pa očekujte velike gužve.

Konačno, lokal je u obliku jedne velike prostorije pa deo za nepušače svakako ne postoji.

Doručak ponuda – Eggs Royale, Srbenda i Florentine

Ponuda za doručak nudi nekoliko tipova sendviča (od kojih i Gram sendvič po ceni od 760 dinara, reklo bi se skoro pa šampion cena da nema Dimljeni Losos sendviča od 790 dinara u LePetit Bistro), ovsenu kašu (pohvalno, nema je svugde) zatim palentu sa sirom i solidan set obroka sa jajima. Omlet, Kajgana, jaja na oko, Benedict, Florentine ili Royale jaja, domaći doručak kao i mediteranski.

Napomena sledi u domenu omleta i kajgane, gde je Marenda meni formiran tako da navodi sve šta se od sastojaka može odabrati a vi birate 3 koja će pratiti jaja. Blago razočarenje jer smo se baš radovali tome da dobijemo omlet sa svih 9 sastojaka.

Svašta na Marenda meniju za doručak.
Šareni izbor za doručak (c) Beep

Opredelili smo se za palentu, koju baš dugo nismo birali u domaćim restoranima, Roast beef sendvič i domaći doručak

Brzina i kvalitet usluge u Marendi

Već smo pomenuli da je osoblje Marende bilo spremno za rad već u 08h a pohvalu zaslužuje i konobar koji nas je uslužio, oran da odgovori na sva naša pitanja. Videli smo i da kuhinja radi punom parom a nismo ni dugo čekali na svoje obroke.

Sendvič, jaja i – šopska salata?!

Umal da izustimo kako je konobar pogrešno razumeo šta želimo, kada nam je doneo jelo.

Palenta maskirana u šopsku salatu
Palenta maskirana u šopsku salatu

Nešto što najviše podseća na šopsku salatu u domaćim kafanama i restoranima zapravo je palenta sa sirom. Solidan i lepo slan, stariji sir, fino se uklopio uz palentu ali je porcija zasigurno duplo manja nego na drugim mestima poput Bolonje a potencijalno i tri puta od Le Petit bistroa ili Crossa.

domaći doručak u marendi
Domaći doručak sa coleslaw salatom?

Domaći doručak doneo nam je tri jaja na oko, jednu četvrtinu pečene paprike, prilično solidnu coleslaw salatu (nije nam doduše jasno kako se ona uklapa u koncept “domaćeg”) i verovatno zvezdu doručka – domaću kobasicu! Praktično ni na jednom doručku do sada nismo imali prilike da probamo ovako dobru domaću kobasicu napravljenu od pravog i kvalitetnog mesa. Bravo za Marendu!

Beef Sendvič
Nafilovan sendvič (c) Beep

Izuzetno nafilovan sendvič sa solidnim prilozima i kvalitetnim mesom. Bio je malo manje svež nego što bismo želeli, moguće da su neki od sastojaka “prenoćili” u frižideru od juče pa se našli u našem jutrošnjem doručku.

Piće

Za mesto koje dosta polaže u koncept ranog obroka, zdravih namirnica i kombinacija pomalo smo ostali zatečeni time da u ponudi nema zelenog čaja. Odlučili smo se za nanu. Sa pozitivne strane čaj je pravi, iz listova koji infuzijom ispuštaju čaj, a ne iz kesice, pa je i kvalitet na višem nivou od onoga što smo očekivali, posebno kada smo saznali da nema zelenog čaja.

Pravi čaj od Nane u marendi
Pravi čaj od nane u Marendi (c) beep

Mapa:

Ocena: 7 / 10

Solidan sendvič ali sa ne baš svežim sastojcima, korektan domaći doručak sa premalo paprike ali vrhunskom kobasicom, dobar stari sir u izuzetno skromnoj porciji palente i – konačno, cenovni rang pri vrhu lestvice domaćih doručaka donose Marendi ocenu 7 od 10.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz juna 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Dobro napravljena jaja na oko i već pomenuta odlična kobasica
Dobro napravljena jaja na oko i već pomenuta odlična kobasica
Dobar stari sir na skromnoj količini palente
Vreme u Beogradu ovog maja i juna ne pogoduje sedenju u bašti
Isprobajte Tesla blend kafe (c) Beep
To Top