Doručak u Beogradu

Korčagin – od 7:30h

Mesto najpoznatije po noćnom provodu, muzici i pesmi u ponudi ima i doručak. Da li je jednako dobar?

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 07:30h do 12h, subotom od 10h nedeljom od 11h
  • Cene: između 230 do 290din po porciji
  • Adresa: Vase Pelagića 3
  • Odvojeni nepušački deo: ne

NAPOMENA: Kafana “Oblak u pantalonama” koja se nalazi pored Korčagina nudi potpuno identičan doručak koji se pravi u Korčaginu. Kafana radi od 08h. Kako doručak pravi Korčagin, mi mu dajemo prioritet u opisu.

Naizgled mali lokal, unutra je pravi lavirint prostorija
Naizgled mali lokal, unutra je pravi lavirint prostorija

Znamo šta te pomislili – “Korčagin ima doručak?!”. I mi smo isto. Neki su možda pomislili i “Korčagin radi od 07:30h?!” – i to smo pomislili. Za mnoge od nas Korčagin važi za kafanu za muzikom do kasno u noć, mesto za provod i izlazak, čak i ako to nije vaš idealni primer zabave uveče. Međutim, ova kultna lokacija poseduje i kuhinju iz koje možete poručiti brojna jela a ono što je za nas bilo iznenađenje je doručak koji se može poručiti već od 07:30h.

Korčagin je poznat kao kafana koja promoviše “starije vrednosti”, Tita, partiju, radničke akcije i igre i dobar provod uveče. To takođe znači da se ne polaže baš previše na enterijer koji je zastareo, pomalo prašnjav i ni po čemu “pohvalan”, ali to je ujedno i duh ovog mesta. Pominjemo ovo pre svega i zbog ljudi koji žele doručak u nešto “lepšem” okruženju. Korčagin je, prosto rečeno – kafana.

Nezaobilazna titova bista
Nezaobilazna titova bista

Fit omlet u kafani?

Ponuda je donekle očekivna. Zlatiborski doručak, omlet, engleski doručak… Ali i “fit omlet” kao nešto što u Korčaginu nismo očekvali. Tu su i priganice kao i rolnice sa pršutom koje nismo probali ali smo od nekih drugih saznali da su sjajne. Više o njima drugi put.

Korčagin meni
I slika uz naziv, taman da znate šta poručujete!

Isprobavamo engleski doručak, srpski doručak i fit omlet kao prave predstavnike Korčagin ponude. Odmah i prvi minus – na obroke smo čekali znatno više nego što smatramo da je “normalno” – 25 minuta. Osoblje je bilo ljubazno i prilično komunikativno čak i u ove rane sate, ali “gužva u kuhinji” dok smo bili jedini gosti ne može se opravdati.

Fit omlet
Fit omlet nam se malo “žuti” za nešto što je od samo belanaca i sira

Stvar donekle vadi količina odnosno porcija koju dobijamo – sva tri jela više su nego dovoljna da solo zasite onoga ko ih je poručio.

Fit omlet od belanaca ne samo da je sam po sebi solidne veličine, već uz njega dobijate i više nego dovoljno paradajza, krastavca i maslina na strani povrća kao i sira na strani mlečnih proizvoda. Jedini komentar koji imamo je da je omlet pomalo više žut nego što bismo očekivali za jelo napravljeno isključivo od belanaca.

Engleski doručak
Engleski doručak

Slična je situacija i sa engleskim doručkom – iako su tu dva jaja (voleli bismo da su tri), dovoljno kobasice i slaninice sigurno će vas zasititi i napraviti dobru osnovu za dan pred vama. Tu su i dve punjene pečurke, zatim senf, kačkavalj i ako vam to sve nije dovoljno – pomfrit.

Nije baš nešto što se inače nalazi u engleskom doručku ali spremni smo da progledamo kroz prste ovoga puta. Na negativnoj strani, jaja su definitivno prepečena i više nisu “na oko”, graniče se sa onim iz Monumenta.

Zlatiborski doručak u Korčaginu
Zlatiborski doručak u Korčaginu

Konačno, “kralj” našeg odabira za ovo jutro – zlatiborski doručak. Iako nismo dobili slaninicu, koja je u ponudi na slici, ostatak je bio više nego dovoljan da zasiti i najgladnije. Četiri priganice, velika količina kvalitetnog kajmaka, dosta sira i suhomesnatog dopunjeni su ajvarom i paradajzom.

Za razliku od dobrog kajmaka, ajvar nije baš bio “na nivou zadatka”, ali pohvale zaslužuje dobar stari kravlji sir – pohvalna promena u odnosu na jeftinu fetu koja se inače služi po domaćim restoranima.

Zlatiborski doručak
Još jedan pogled na “Zlatibor”

Piće

Od ovakvog mesta dobijamo kafu i čaj kakvu smo i očekvali – čaj je Milford ali iz kesice, kafa je domaća ali sa ratlukom.

Čaj

Mapa:

Parking

Kraj u kojem se nalazi Korčagin “ograđen” je zelenom parking zonom u kojoj najčešće možete da nađete mesto ali nekad i nije lako pronaći slobodnu poziciju. U relativnoj blizini je i javna garaža Vukov spomenik.

Domaća kafa korčagin
Domaća kafa na domaći način – sa ratlukom i u ne baš čistoj šolji

Prijatno smo iznenađeni Korčaginom. Radno vreme od 07:30h, velike porcije, kvalitetni sastojci i veoma povoljne cene postavljaju ovaj lokal u sam vrh ponude na bulevaru i oko njega. Ipak, moramo da kažemo da je nešto bolja opcija obrok u “Oblaku” zbog njegove bašte, makar tokom letnjih meseci. Korčagin nema svoju i dosta je zavučen, što je dobro za večernji provod ali ne i za jutarnji obrok tokom letnjih meseci.

Ocena: 8 / 10

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz juna 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Fit omlet
Fit omlet
To Top