Doručak u Beogradu

Grmeč – od 8h

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 08h do 12h
  • Cene: između 250 do 350din po porciji
  • Adresa: Makedonska 32
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Starosedeocima u Beogradu verovatno nije potrebno posebno predstavljanje kafane Grmeč. U pitanju je jedna od dobro poznatih starogradskih kafana, stecište mnogobrojnih umetnika – glumaca, pesnika, novinara … Tradicija iz davnina nastavljena je i u današnje vreme, ali je u međuvremenu Grmeč ipak “pregrmeo” (pun intended!) određene promene.

Prostor je pomalo sređen, ulepšan i osvežen, promenjen je meni a kafana poseduje i svoje naloge na društvenim mrežama koje se prilično često osvežavaju.

Mala bašta kafane Grmeč
Mala bašta kafane Grmeč

Jedan od glavnih razloga što smo se opredelili za posetu Grmeču upravo su objave koje smo primetili na internetu, ali naravno i činjenica da mesto radi od 8 ujutru, čak i vikendom. Ujedno, za one koji vole mir i tišinu, Makedonska je neobično mirna rano ujutru subotom, posebno dok traju radovi na renoviranju Trga Republike.

Lokal je spreman za rad već od 8h a ljubazni konobar brzo je primio naše porudžbine u domenu pića. Pogledajmo šta se nudi za doručak.

Meni restoran Grmeč
Skromna ponuda za doručak

Kao što možete da primetite, Grmeč ima prilično skromnu ponudu za doručak. Ako ne računamo kiselo mleko, koje svakako i nije obrom, tu je pet jela – omlet po želji, grmeč doručak (jaja na oko i prateći dodaci) kajgana grmeč, prženice i popara.

Opredelili smo se za Grmeč doručak i Kajganu Grmeč. Ovde moramo istaći da je kajgana Grmeč nešto što do sada nismo videli ni na jednom drugom mestu a zapravo predstavlja veoma poznatu varijantu doručka – jaja sa krompirom i lukom.

Grmeč kajgana i Grmeč doručak

Doručak stiže relativno brzo, iako se konobar izvinjavao što kasni jer se “kuhinja još nije razbudila”.

Grmeč doručak
Grmeč doručak

Grmeč doručak donosi dva jaja na oko, više pečena nego što bismo želeli (a bilo bi dobro i da ih je tri), uz dosta kvalitetan ajvar (možda čak i najbolji koji smo probali), veoma dobar kajmak (u rangu najboljih koje smo probali) i dovoljno pršute da zadovolji potrebe čak i pravih “mesoždera” i onih koji se redovno žale kako su dobili samo “šnitu ili dve” suhomesnatog uz svoj doručak. Sa strane kvaliteta namirnica plus, sa strane načina pripreme jaja, minus.

Kajgana Grmeč
Grmeč kajgana

Da li slučajno ili namerno, tek luk se karamelizovao što je dalo dobar šmek celokupnom jelu. Ne ulazeći u to da li je krompir zapravo ostatak od onog sinoć, moramo istaći da je po količini ovo jedna od najvećih porcija koje smo videli i imali prilike da probamo i koja će zasigurno zadovoljiti potrebe i onih najgladnijih ujutru.

Luka ima možda čak i više nego što bi trebalo, krompira dovoljno šunke takođe, sir moramo reći da nismo sigurni ni da je stavljen u kajganu. Dodatak uz najlošiji paradajz ikada (zelen sa druge strane, slika bi vas mogla zavarati) je kugla pavlake. Plus za količinu i koncept jela, minus za paradajz i nedostatak sira.

Hleb, crni hleb, proja
Varijacije hleba

Ljubitelji hleba uz doručak sigurno ne bi ostali gladni jer u Grmeču dobijate ne samo beli hleb i crni/integralni već i nekoliko parčića proje. Doduše, napominjemo da se hleb odvojeno naplaćuje (70 dinara).

Piće

Od kafane nismo očekivali previše, pa se nismo ni iznenadili. Ako ništa, čaj je Milford, iz kesice skoro pa da ne možete dobiti bolji u tom “komercijalnom” segmentu.

Milford čaj iz kesice
Čaj iz kesice

Mapa:

Parking

Kraj u kojem se nalazi Grmeč je veoma zahtevan što se tiče parkiranja. Oko objekta, kada nađete, nalaze se crvena i žuta zona, ali su šanse da tu pronađete mesto za parking minimalne. Sa druge strane, direktno prekoputa kafane je javna garaža. Ona je tokom dana najčešće puna (jer je dosta mala) ali vikendom prepodne ima dosta mesta.

Previše pečena jaja na oko
Prepečena jaja na oko

Ocena 7,5 / 10

Možda je najbolje reći da je Grmeč dobro mesto za doručak “s nogu”. Ponuda je skromna, ali ono što smo mi odabrali zadovoljava potrebe “jačeg” doručka i stvaranja osećaja sitosti. Cene su prosečne, mada možda malo jače za sam objekat, ali ako gledamo namirnice, prilično su u redu.

Osoblje je ljubazno, doručak smo dobili relativno brzo, ali je potrebno da kuvari obrate pažnju na “detalje” – konkretno sastav jela i njegove određene segmente. Možda nešto što ne bi trebalo očekivati od kafane.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz juna 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Enterijer Grmeča
Enterijer Grmeča
Kajgana od pola kilograma.
Pola kile kajgane! 🙂
To Top