Doručak u Beogradu

Hotel Prag – od 7h

Ovaj blog post je deo serijala “Doručak u Beogradu“. Pogledajte i sve druge postove na tu temu u celoj kategoriji.

Brzi info:

  • Doručak od: 07h do 11h
  • Cene: 590 dinara po osobi
  • Adresa: Kraljice Natalije 27
  • Odvojeni nepušački deo: ne

Švedski sto za doručak koncept je koji se primenjuje u najvećem broju hotela čak i kod nas. Međutim, švedski sto (bife) u “običnim” restoranima ili kafe-restoranima nije toliko česta pojava u Srbiji, ali se, prateći trendove iz sveta, i to polako menja. Mimo restorana i hoteli, posebno oni sa manjim obimom gostiju, polako počinju da nude doručak i onima koji ne odsedaju u hotelu, već dolaze “sa strane”, da ne kažemo “sa ulice”.

Svašta na švedskom stolu
Svašta na švedskom stolu

Pionir u Beogradu po pitanju ovakve ponude svakako je restoran Zvezdara Teatar, ali ovoga puta priču o švedskom stolu ne počinjemo ovim restoranom, iako bi možda trebalo. Igrom slučaja, to je hotel Prag. Dobro poznati hotel u centru Beograda pre nekog vremena promenio je vlasnika i sada je Kopernikus hotel Prag. U isto to vreme, izvršeno je i blago renoviranje hotela, pa je i restoran za doručak donekle osvežen.

Kažemo donekle, jer je to i dalje onaj “stari prepoznatljivi” hotel Prag sa enterijerom od pre pedeset godina. Široke drvene klupe, staro osvetljenje i lusteri, pomalo će vas vratiti u neka stara vremena. Prvi potencijalni problem leži u tome što možete naići u trenutku neke velike grupne posete. Tada ne samo da neće biti hrane već ni mesta za sedenje. Rizik svakako postoji, ipak je u pitanju hotel. U tom slučaju ćete verovatno morati da potražite neko drugo mesto.

Gomila peciva, aparat za tost
Gomila peciva, aparat za tost

Kada govorimo o samoj ponudi, ona je svakako nad prosečna. Dobro moramo razmisliti da bismo videli da li nešto nedostaje. U cenu od 590 dinara uključeno je i piće – mleko, čaj, kafa, kiselo mleko, jogurt, sokovi iz aparata (jabuka, pomorandža…). Zamerka može biti to što ne postoji nikakvo sojino ili bademovo mleko.

Zatim slede peciva i testa, kojih ima zaista na pretek – hleb, proje, wrapovi, somuni, baget. Tu je i aparat za pravljenje tosta. Potom u domenu tople hrane nalaze se jaje na oko, omlet i kajgana, potom grilovano povrće, pečena slaninica, kobasice i viršle, kuvana jaja, prženice … Moramo reći da je sve iz ovog dela napravljeno “domaćinski”, možda malo više masno nego što bismo želeli.

Ko voli suhomesnato postoji ponuda delikatesa kao i sireva (izbor možda nije baš preveliki) ali i brojne salate. Kako one od povrća (paradajz, krastavac, cvekla…) tako i one “kombinovane” (ruska salata, pileća salata i slično). Suhomesnati deo ne može se baš pohvaliti kvalitetom sastojaka, ali to je ujedno i jedini nešto slabiji segment ponude.

Voće, cerealije, kolači...
Voće, cerealije, kolači…

Tu je naravno i čitava ponuda cerealija (ovsene, korn fleks, čokoladni korn fleks), zatim raznorazni džemovi, eurokrem i voće. Ukoliko vam ništa od toga ne odgovara, možete uzeti i nešto od konzervirane hrane – paštete, tunjevinu, zdenka sir, pa što da ne i puter i med.

Kao što možete da primetite, hotel Prag za doručak nudi praktično sve što vam može pasti napamet. Izuzev nešto skromnijeg kvaliteta suhomesnatog dela, ostatak deluje solidno – President puter, kvalitetan med, Argeta pašteta (čak i opcije tunjevine i lososa). Za svaku pohvalu.

Šunka, kačkavalj, omlet i ruska salata!
Ovakav izbor smo mi napravili 🙂

Međutim, druga stvar ovde predstavlja problem, specifično za ljude koji žele u potpunosti da uživaju u obroku. Već smo pomenuli gužvu, druga stvar je pomalo “haotično” i “neuredno” održavanje švedskog stola. Često zafale čaše ili escajg, sporije se čisti ako neko nešto prospe i svakako još sporije dopunjuje kada nedostaje neko jelo. Konobari i osoblje je ljubazno, tu nema zbora, ali jednostavno ne stižu sve da srede na vreme, posebno kada “nagrne” veći broj gostiju.

Druga bitna stvar je što je ovo jednostavno rečeno, doručak u starom hotelu u restoranu koji se nalazi u podrumu. To sve za sobom povlači i da nije posebno svetao, nije posebno “lep” i ne pruža nikakav specijalan ugođaj obedovanja mimo toga da zadovoljite svoju potrebu za jakim doručkom i krenete dalje u radni dan. Ljudi kojima je i ta dimenzija važna možda se neće najbolje provesti u Pragu.

Omlet, paradajz, suvi vrat
… ali i ovakav! 🙂

Mapa:

Parking

Hotel Prag nema svoj parking a okružen je žutom parking zonom. Takođe, u neposrednoj blizini nalazi se javna garaža u kojoj praktično uvek ima mesta tako da sa te strane nije problem doći sopstvenim kolima.

Bogat švedski sto i sumorna atmosfera
Bogat švedski sto i sumorna atmosfera

Ocena 7,5 / 10

Možda je najbolje reći da je Hotel Prag odličan za “krkanluk”. Gladni sigurno nećete izaći i u 99% slučajeva ćete pronaći sve ono što želite za doručak. Ako po strani ostavimo mogućnost da dođete kada je gužva, drugi problem je to što Prag doručak nije za one koji bi da uživaju u ovom obroku, dobiju izvrsnu ponudu u lepom enterijeru, sa samo najkvalitetnijim sastojcima. Za njih postoje druge opcije.

Ocena restorana dodeljena na bazi posete iz jula 2019. Revidiranje ocene obavljamo na 6 meseci od prethodnog ocenjivanja. 

Želite da posetimo i vaš restoran? Pišite nam na dorucak@beep.rs ili pošaljite DM na Instagram profilu.

Dobro mesto za jak doručak
Dobro mesto za jak doručak
To Top