Zdravlje

Mesec borbe protiv raka grlića materice: Zašto je važno obaviti PAPA test

Mesec januar prepoznat je kao mesec borbe protiv raka grlića materice, a test koji može upozoriti na potencijalni rak je PAPA test.

Šta je PAPA test?

PAPA test je skraćeni oblik Papanicolaou testa. To je skrining test za otkrivanje potencijalno prekancerogenih i kancerogenih ćelija na grliću materice.

– To nije metoda za dijagnostikovanje karcinoma, to je način da se pregledaju prividno zdrave žene bez simptoma kako bi se otkrile one kojima je potrebna dalja pretraga da bi se utvrdilo da li imaju malignu bolest – objašnjava doktor ginekologije Branislav Milivojević.

Od dva najčešća karcinoma kod žena, rak grlića materice je na prvom mestu, dok je na drugom rak dojke. Što pre otkrijete rak i započnete lečenje, to će biti bolji rezultati.

– Pacijentkinje obično dolaze kasno zbog nedostatka svesti i zanemarivanja. U ovom slučaju, jedina svetla tačka je u tome što je rak grlića materice bolest koja se može sprečiti, jer ima dugo preinvazivno stanje i lečenje je u ovoj fazi efikasno. Uz pomoć PAPA testa koji je lako dostupan, može se otkriti rano, čak i pre nego što simptomi krenu – objašnjava doktor Milivojević.

Ko bi trebalo da uradi test?

Doktor savetuje da sve seksualno aktivne žene u dobi od 21 do 65 godina rade PAPA test rade jednom godišnje tokom tri godine, a zatim svake tri godine.

– Čak i žene koje su vakcinisane protiv raka grlića materice imaju obavezu da rade PAPA test. Znate, ništa nije sigurno, bolje je biti revnosan i redovan na kontrolama, nego, kada je već kasno, žaliti za propuštenim prilikama.

Koje je idealno vreme za PAPA test

Idealno vreme je u svakom trenutku, međutim, postoje neke stvari koje se moraju ispoštovati kako bi rezultati bili adekvatni i najtačniji. Dakle, poštujte ova jednostavna pravila:

  • Dve večeri pre uzrokovanja ne treba koristiti vaginalne tablete (bilo koju vrstu vaginaleta pa i biljnih);
  • Ukoliko ste bili na konkretnoj terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe 72h;
  • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
  • Bez seksualnih odnosa dan pre uzorkovanja ( tj u poslednjih 24h);
  • Uzimanje uzorka najbolje je 10 dana od početka ciklusa ( menstruacije);
  • Jutro pred dolazak u laboratoriju, oprati genitalnu regiju blagim sapunom i toplom vodom, i obući čist veš.
  • Važna Napomena: Preporuka je da razmak između dva uzorkovanja za Papa test bude 6 nedelja.
Foto: unsplash
Kako se radi test?

Neophodno je da pri uzimanju brisa opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma (plastičnog/metalnog umetka kojim se razmaknu zidovi vagine) i napravi prostor da se lakše dođe do grlića i pravilno uzime bris.

Pomoću štapića se sa grlića polako sastružu ćelije i napravi razmaz. Dalja obrada se radi u patohistološkoj laboratoriji gde se i izdaje nalaz.

PAPA test, zajedno sa redovnim pregledima i praćenjem, može smanjiti rizik od raka grlića materice i do 80 procenata.

Drage žene, mislite na sebe i budite redovne na ginekološkim pregledima.

To Top