Zdravlje

Oprostite se od zimskog bluza u samo nekoliko koraka!

Zimska sezona zna da bude ugodna i uzbudljiva, ali većina nas tokom zimskih meseci oseti pad energije i raspoloženja. Mnogi čak upadnu i u depresiju, koje i jeste karakteristična za ovo godišnje doba.

Zimski bluz – to je baš onaj osećaj bezvoljnosti i neraspoloženja koji nas obuzme u ove tmurne dane. U Americi, ovaj osećaj je klasifikovan kao zvaničan poremećaj raspoloženja.

Kako da tokom zimskih meseci izbegnete ovo neželjeno stanje i kako da iskoristite ono najbolje od zime, saznajte u nastavku.

Unosite dovoljno vitamina D

Zimi je definitivno prijatnije kod kuće, međutim, ne treba zaboraviti na negu, kako spolja, tako i iznutra. Verujemo da je svima poznat uticaj vitamina D, kojeg imamo u malim količinama tokom zimskih meseci. Možete ga uneti i kroz kapi, ali naš savet je da je najbolje iskoristiti ga na prirodan način. Pitate se kako? Tako što ćete ujutru izaći iz kuće i biti na suncu, ukoliko ga ima, najmanje 20 minuta.

Ovo će vam pomoći da održite kosti i mišiće zdravim. Ova dnevna doza vitamina D omogućiće vam i da poboljšate svoje raspoloženje i ostanete aktivni.

Oblačite se prikladno

Ovo je jedna od najvitalnijih stvari koju morate imati na umu. Potrudite se da budete adekvatno obučeni ali i ne preterujte sa gomilom garderobe na sebi. Dakle, dozirajte sve. Ni pretopljavanje nije zdravo – osetićete malaksalost, gubitak enegrije i nećete biti raspoloženi ni za šta.

S druge strane, majica i kaput vas sigurno neće ugrejati!

Foto: unsplash

Ostanite u fizičkoj formi

Tačno možemo da osetimo vaše kolutanje očima dok čitate ovaj deo, ali i sami ste svesni toga koliko je fizička aktivnost važna. Hajde da se potrudite da bar 3 puta nedeljno šetate, najmanje sat vremena? Verujemo da vam ovo neće predstavljati veliki napor.

Redovna i umerena fizička ativnost će vam pomoći da zadržite nivo krvnog pritiska pod kontrolom, a takođe će ojačati vaš imunološki sistem.

Pridržavajte se dobro uravnotežene ishrane


Jedite hranu prepunu vitamina C jer će to ojačati vaš imunitet. Pokušajte da uključite pomorandže u ishranu. Jedite sveže voće i povrće i potrudite se da iskoristite sve njihove hranjive materije. Birajte orahe, hranu sa omega-3 masnim kiselinama i zeleno lisnato povrće. Hrana sa omega-3 takođe sadrži antioksidanse i čak pomaže u jačanju imuniteta. Izbacite te pice, testenine, i peciva.

Spavajte dovoljno

Da biste izgradili jak imunitet , moraćete dobro da se naspavate. Minimalno osam sati sna može vam pomoći da upravljate stresom i čak sagorite te kalorije. Ne zanemarujte svoje zdravlje!

Zimski bluz je lako pobediti, samo budite pametni i iskoristite sve ono što vam zima nudi, ali na pravi način!

To Top