Svakodnevica

Radite od kuće? Evo kako da ostanete fokusirani!

Nekada davno – znate, još 2019. godine i početkom 2020. – raditi od kuće bio je veliki luksuz. Prilika da izbegnete susrete sa šefom, iscrpljujuće putovanje na posao i poslovnu odeću zvučale su kao san. Ali, ako nas je 2020. nečemu naučila, naučila nas je i potvrdila onu staru “Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari!”

U poslednjih nekoliko meseci rad od kuće transformisao se iz luksuza u status kvo. Postoji velika šansa da nakon toliko vremena kod kuće poželite da zamenite radom iz kancelarije… Jer, rad od kuće nekada deluje zaista teško, prvenstveno zbog fokusa. Uostalom, ko bi mogao biti 100% usredsređen kada oko sebe ima namirnice za odlaganje, veš za pranje i jednog trogodišnjaka, koji kada ne ode u vrtić, napravi pravu malu žurku, koja po svemu sudeći, samo njemu u datom trenutku odgovara.

Kao novinar, poslednjih nekoliko godina provela sam radeći više na terenu, nego u kancelariji, a posao od kuće mi nije bio stran, kada rokovi stisnu, a događaja koje moram ispratiti bude previše. Uvek sam uspevala da obavim svoj posao na vreme… Ali… To čuveno ali… Ako želite da vaš posao od kuće bude još produktivniji, za vas sam pripremila nekoliko rituala koji mi pomažu da se usredsredim i ostvarim svoje svakodnevne ciljeve.

Imajte rutinu

Kao novinar i pisac, slobodno mogu reći da ne postoje dva ista dana u nedelji. Ali, uprkos mom nepredvidivom rasporedu, rad od kuće pretvorio me u biće navike. Svakog dana se rano probudim, napravim lonac kafe, napunim mašinu za sudove i upalim sveću. Kad završim sve svoje jutarnje poslove, sednem na čelo trpezarijskog stola i bacim se na posao.

Znam, moja jutra liče na Dane mrmota ali shvatila sam da sam mnogo produktivnija u danima u kojima se držim svoje rutine. Ako pritisnem dugme za odlaganje alarma, propustim taj lonac kafe ili pokušam da radim iz kreveta, ostatak dana obično provedem osećajući se lenjo i nemotivisano – i znam da to nije samo slučajnost.

Ako žudite za danima rada iz kancelarije, razmislite o tome da svom danu dodate osnovnu jutarnju rutinu. Ne zaboravite, garderoba za kancelariju je obavezna!

Zapisujte


Ja sam osoba koja ima planer i tu čuvenu veliku istu zadataka. Svakog dana pored računara imam dve vrste spiskova. Prva je nedeljna lista ispunjena projektima na kojima radim, imejlovima koje moram da pošaljem… Sve ove zadatke treba obaviti u nekom trenutku tokom nedelje, ali nisu baš hitni. Druga je ona koju pišem svakodnevno, zajedno sa svime što moram da postignem u toku radnog dana. Ovi zadaci se kreću od slanja priča, pozivanja bake ili odvođenja malenog u park.

Foto: unsplash

Kad sve zapišem, najbolje određujem vreme kao i prioritete, što moje dane čini mnogo lakšim. Najčešće se prvo pozabavim projektima zbog kojih sam najviše pod stresom – znate, onim zadacima koji zahtevaju sve vaše nepodeljeno vreme i pažnju. Jednom kad sklonim te teže zadatke, ostatak dana mi se čini kao nagrada.

Još jedna pogodnost zapisivanja svega? Mogu da provedem manje vremena za organizovanje dana, a više za fokusiranje na zadatke!

Pospremite životni prostor

Da li sam samo ja u pitanju ili se i vi osećate uznemireno kada imate dugačku listu obaveza – prljavo posuđe u sudoperi i gomilu neopranog veša? Istraživanja pokazuju da to što smo okruženi neredom zapravo otežava mozgu da se fokusira.

Kad god osećam da je nemoguće da se na bilo šta usredsredim, ustanem od stola i provedem nekoliko minuta sređujući. Posle nekoliko minuta brisanja radne površine, osećam se smireno i spremno za vraćanje na zadatak. Sigurno mislite da nisam baš normalna, ali verujte mi, ovo i te kako pomaže!

Napravite pauzu

Praktično je nemoguće provesti celo radno vreme angažovano i posvećeno 100%. Čak i kada ste radili u kancelariji, posao biste prekidali pauzama za ručak i malim razgovorima tokom srkanja kafe, zar ne? Ako želite da ostanete motivisani, priuštite sebi pola sata odmora. Ne ručajte ispred računara, već se sklonite od njega i uživajte u obroku.

Foto: unsplash

Ne stvarajte sebi bespotrebnu tenziju i pritisak

Ponovite za mnom: ja sam samo čovek!

Kada se u martu prošle godine sve preokrenulo, postojao je ogroman pritisak da se ovo vreme kod kuće učini što produktivnijim. Želeli smo da uradimo sve: savladamo umetnost mešenja i pečenja hleba od kiselog testa, preuredimo svoje domove, naučimo neke nove veštine, upišemo novi kurs… Ma, zašto moramo sve?

Bili smo kod kuće proteklih deset meseci – i iako su se mnogi već navikli, rad od kuće nam je još uvek stran. Imajte na umu da se i dalje prilagođavate, da nekada nećete moći baš sve i odmah, ali da ćete uvek dati sve da ispoštujete kako rokove, tako i vaš tim, a to se jedino računa, zar ne?

Svi radimo najbolje što možemo, i zato svi moramo da se opustimo. Na kraju krajeva, sutra je novi dan. A novi dan donosi nove prilike, koje ćete uz predanost i motivisanost moći da iskoristite.

Zato, uživajte kod kuće, kada sve ovo prođe, nedostajaće nam upravo ono što nam danas smeta!

A ja sad odoh da izgnjavim njegove malene obraze i da uživam u njegovom mirisu najduže što mogu!

To Top