Mamino ćoše

Krivica zaposlene mame: Pobedite je u tri koraka!

Duge smene, neprekidni pozivi nadređenih, brojni sastanci i veliki broj dodatnih obaveza na poslu često kod žena izazivaju osećaj krivice, takozvani “osećaj krivice zaposlene majke”!

U potrazi za savršenstvom, ono što se najčešće javlja kod svih žena koje su novopečene mame je osećaj krivice i “sramota” jer ne provode dovoljno vremena sa svojim detetom. Sada se pitamo da li je uopšte ovaj i ovakaj osećak krivice opravdan i normalan? Naravno da nije! Zašto krivite sebe jer ste morali da se vratite na posao? Zašto krivite sebe jer razmišljate o egzistenciji svoh deteta?

Količina vremena nije kvalitet provedenog vremena sa malom decom, i ovo dobro upamtite! I nikada nemojte smetnuti sa uma da šta god da radite i za šta god da se odlučite, vi uvek radite za dobrobit svoje dece!

U nastavku smo za sve vas pripremili nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da što pre prevaziđete osećaj krivice!

Šta god da radite, to radite za bolju budućnost svoje dece

Niko ne voli dugo radno vreme, ali ako je vaš posa prosto takav i zahteva veće angažovanje, znajte da to ne predstavlja smak sveta. Neka vam vodilja u ovom slučaju bude činjenica da vaš naporan rad vama ali i vašoj porodici pomaže da imate stabilniju budućnost. Budite posvećeni poslu ali kada sa njim završite, koliko god da ste umorni, posvetite se vašoj deci. Neka to budu neke lagane aktivnosti, poput zajedničkoj čitanja, maženja, gledanja omiljenog crtaća… Ne prestajte da sledite svoj san jer time dajete primer svojoj deci da, koliko god da je teško, nikada ne odustaju.

Foto: Unsplash

Ne zaboravite da i vi imate život

Iako će se svi složiti da sada imate veću odgovornost, to ne znači da morate da žrtvujete svoje snove da biste se uklopili u kriterijume dobre majke koje postavlja ne toliko zabrinuto društvo. To je vaše dete i niko može znati bolje od vas šta je vašem detetu potrebno! Isto tako, niko ne može učiniti više i bolje za vaše dete od vas samih! S druge strane, nemojte smetnuti sa uma da ste važni i vi, i vaša karijera. Važni su i vaši snovi i planovi.Prosto, živite svoj život, kako bi vaše dete naučilo da živi svoj.

Isplanirajte zajedničke aktivnosti

Umesto da krivite sebe što ne provodite dovoljno vremena sa decom, bolje isplanirajte zajedničke aktivnosti tokom vašeg slobodnog dana… Kada ste slobodni, ne razmišljajte o poslu. To vreme je predviđeno samo za vas i vašu porodicu. Tada se potrudite da nadomestite sve one trenutke koje ste propustili tokom radnih dana.

Kao što smo već naveli, nije bitno koliko vremena provodite sa svojom decom, već kako provodite zajedničko vreme!

To Top