Mamino ćoše

4 načina da razvijete zdrav odnos sa svojim detetom

Najvažniji odnosi u životu izgrađeni su iz ljubavi ali i poverenja. Bezuslovna veza kao i podrška između roditelja i deteta je odnos koji je neraskidiv i izlazi iz svih okvira! Roditelji su deci uzor, oslonac, podrška u svim životnim situacijama i što je najbitnije, roditelji su sigurnost. Osnove za dobar i zdrav odnos sa decom grade se od najjranijeg doba. Kako da uspostavite dobre i zdrave odnose sa decom? Hajde da saznamo…

Izražavajte ljubav češće

Često mislimo da naša deca znaju koliko ih volimo. Međutim, to nije dovoljno. Potrebno je pričati im, u svakom trenutku. Izražavajte svoju ljubav prema njima više puta dnevno. Recite „volim te“ češće, pružite im zagrljaj i topao pogled, pun razumevanja.

Budite iskreni prema njima

Dobra i otvorena komunikacija o svemu je ključ! Budite iskreni, iznesite svoje mišljenje, stavove, pogled na svet. Tako ćete izgraditi vezu zasnovanu na komunikaciji i iskrenosti. U tom slučaju, deca neće imati strah da vam se povere, kakav god problem da imaju. Govorite o osećanjima, saslušajte ih, sagledajte iz njihove perspektive a onda iznesite svoje iskreno mišljenje.

Foto: Unsplash

Slušajte ih i budite strpljivi

Sve počinje tako što ćete biti strpljivi slušalac. Saosećajte, pokušajte da se stavite na mesto svog deteta, potrudite se da razumete čak i kada vam to teško ide. Deca prolaze kroz razna stanja i tada im je najviše potreban roditelj koji će da bude strpljiv. Nekada im i pet minuta vašeg vremena znači više nego išta!

Odvojite vreme samo za vas

Napravite raspored u kojem provodite najmanje 30-60 minuta svakog dana sa svojom decom ali bez ometanja. Drugi način da budete sa svojom decom i da provedete kvalitetno vreme sa njima je zajednički obrok. Za vreme obroka možete imati sjajne porodične razgovore. Ohrabrite ih da odlože svoje mobilne telefone kako bi bili prisutni ali ne zaboravite da i vi to učinite!

To Top