Svakodnevica

Mame i društvene mreže – relaksacija ili dodatni pritisak?

Prvi dani majčinstva znaju da budu izuzetno teški. Sve vam je novo i nepoznato, a vi ne znate šta vas je snašlo. Dani prolaze, polako se prilagođavate novonastaloj situaciji i gle čuda, konačno ste opušteni, toliko, da napokon možete da se mirno zavalite na kauč, uđete na Instagram i počnete da listate…

I pošto su vaše trenutne obaveze u ovom trenutku ograničene na zidove vašeg doma, u najboljem slučaju parka ili prodavnice, “gladni” ste da vidite šta se dešava u životima drugih ljudi, pogotovo mama! Nailazite na postove koje sadržine? O, tu su prikazi svega onoga što vam nedostaje i što nestrpljivo želite da povratite – bezbrižni odmori, ispijanje kafa, opuštene šetnje… Znamo, sada vam deluje kao da ste to doživeli u prošlom životu.

U zavisnosti od toka dana i vašeg raspoloženja, ove slike i natpisi navode vas na dve vrste osećanja – kada ugledate druge mame, shvatate da ništa ne propuštate, već da je ovo samo prolazni period i da ćete se brzo vratiti svom ustaljenom rasporedu, dok, sa druge strane, nabijate sebi osećaj krivice, jer, kako one uspevaju i postižu sve a vi ne?

Da li vam Instagram služi kao mesto na kojem ćete se relaksirati, ili ćete dodatno povećati svoju nervozu? Hajde da stvari postavimo ovako – pronađite mame koje svakodnevno dele svoja iskustva sa svojim pratiocima. Prateći njihove aktivnosti i rutinu, vrlo brzo ćete shvatiti da ste sve u istom sosu, ma koliko glamurozno izgledalo njihovo menjanje pelena.

Foto: unsplash

Znate, na Instagramu imate zajednicu divnih žena, mama, koje nesebično dele svaki trenutak svog života. Jelena Jakšić, poznatija kao jelajabuka, Danijela Stojanović, na Instagramu poznatija kao maminzivot, predivna, hrabra, inspirišuća Jovana, na Instagramu poznatija kao mamina_beleznica – njih tri su bile naša isnpiracija i naša podrška! Ima još mnogo divnih i dragih žena, ali njih one su na nas ostavile najjači utisak.

Ove dame, ne samo da olakšavaju život novopečenim mamama, pa i onim mamama sa dužim stažom, već podižu svest i o redovnim pregledima, svakodnevnim borbama, usponima i padovima.

Svaka od njih je u svoj profi na Instagramu utkala deo svoje duše, a to ćete shvatiti istog trenutka kada se nađete na njihovim profilima.

Mnogi ih zovu mame influenserke. Da, influenserke su baš iz razloga jer nas svakodnevno “opominju” na značaj redovnih poseta lekaru, na značaj vođenja brige o sebi, uče nas malim tajnama majčinstva, nakon čega i mi postajemo profesionalci, i što je najbitnije, svakog dana nam izmame osmeh na lice.

Znamo, mnogi će pomisliti da prezentuju savršen život. Međutim, ove tri dame (zato smo ih i izabrali) zapravo sa nama dele sve! I tugu i smeh. I znate šta, zato ih i obožavamo!

S druge strane, ukoliko vam posmatranje nečijeg života donosi više štete nego koristi, budite pametni kada je reč o tome koga pratite. Najvažnije je da razmislite kako se osećate nakon nekoliko minuta gledanja društvenih fidova. Ako osetite nelagodnost, možda je došlo vreme da pritisnete dugme “ne pratim”. Ovo je najbolje rešenje za vas, verujte nam.

Upamtite, ne moramo da prikazujemo muke oko malog deteta, prljavu kosu ili nered u kuhinji kada objavimo taj simpatični selfi ili savršeni kolač, ali da li smo to onda zaista mi?

Svesni ste toga da život teži da nas mimoilazi dok provodimo vreme iza ekrana telefona. Hajde da počnemo da cenimo trenutke sa decom koji tako brzo prođu. Znate, dok oni pružaju prve korake, bolje je da ispružimo ruke ka njima nego da nam prsti sve vreme budu na tastaturi.

I još jedna stvar – vaš život je samo vaš, i savršen je baš takav kakav jeste! Neka vam društvene mreže budu vid relaksacije a ne nešto što vas dodatno opterećuje!

To Top