Svakodnevica

Stanite na put mobingu – baš kao što je ona to učinila!

Srce, hrabrost, čojstvo, Jovanka Orleanka, i mnogo pozitivnih komentara punih podrške mogu se videti ispod snimka koji je “zapalio” društvene mreže ali i uzdrmao javnost!

Naime, Jovana Bakula, sada već bivša menadžerka kompanije P.S. Fasion u zvaničnom obraćanju nakon dobijanja nagrade čestitala je svom marketing timu, nakon čega su usledile optužbe za mobing na račun firme u kojoj radi.

Snimak njenog govora privukao je veliku pažnju na društvenim mrežama, gde je veliki broj ljudi podržao ovu devojku i poručio da će bojkotovati proizvode ove kompanije.

S obzirom na to da je u pitanju tema o kojoj mora i treba da se priča, rešili smo da se ukratko osvrnemo na to šta je mobing, kao i da, uz pomoć naših saveta pomognemo svima koji su se sa ovom vrstom terora susreli ili se susreću na poslu.

Terminom mobing obuhvaćene su sve vrste šikaniranja na radnom mestu. Mobing na poslu podrazumeva svako psihičko ili pak verbalno zlostavljanje na radnom mestu sa namerom da se obezvredi rad pojedinca ili grupe.

Foto: unsplash

Metode ovakvog postupka su najrazličitije, a mi ćemo izdvojiti najuobičenije.

  • ponižavanje
  • zastrašivanje
  • uvredljivo ponašanje u nameri da se individua ili kolektiv kazni ili zastraši
  • neopravdano nametanje uslova rada
  • ugrožavanje zdravlja
  • izolovanje od drugih zaposlenih lica
  • navođenje da pojedinac da otkaz ili da raskine ugovor
  • ismejavanje
  • uznemiravanje (seksualno, psihičko, verbalno)
  • zakidanje na zaradi… samo su neki od oblika zlostavljanja.

Budite asertivni!


Prvo, vi imate kontrolu nad svojom reakcijom na maltretiranje. Nasilnici bacaju pik na pojedince koji su slabi i neodlučni. Oni takođe uživaju gledajući kako se žrtve ljute jer im to pruža obrazloženje za njihovo nasilništvo. Zbog toga je važno da se postavite u bilo kojoj situaciji u kojoj vas nadređeni maltretiraju. Podvucite granice i izgovorite – tišina samo pomaže nasilnicima

Što se tiče strategija za izbegavanje nasilja, važno je da na prvi znak nasilničkog ponašanja stavite do znanja da nećete tolerisati takvo ponašanje. Tajnost i tišina stvaraju okruženje za nasilnike u kojima mogu napredovati. Kroz govor i asertivnost, nasilnik će izgubiti svoju moć.

Prijavite mobing


Jednom kada odlučite da stanete na put maltretiranju, zlostavljanje prijavite svom nadređenom i odeljenju za ljudske resurse. Dogovorite sastanak sa svojim nadređenim i prijavite incidente. Budući da se maltretiranje na radnom mestu odvija tokom određenog vremenskog perioda, jedan od načina za rešavanje situacije je zapisivanje svih slučajeva nasilja.

Ne zanemarujte brigu o sebi


Nasilje na radnom mestu je veoma stresno i može imati fizičke i psihološke efekte na radnike. Važno je da se bavite samopomoći ako vas maltretiraju. Briga o sebi može da uključuje posetu lekaru ako imate fizičke tegobe povezane sa stresom. Ovo je takođe dobro vreme za povezivanje sa članovima porodice i prijateljima koji vas mogu podržati. Takođe možete ugovoriti sastanak sa terapeutom ili savetnikom da biste dobili pomoć ako patite od psihološke tegobe.

Ostanite jaki!


Ako sve drugo zakaže, suočite se sa osobom koja vas maltretira. Važno je zapamtiti da zlostavljanje nije vaša krivica i ne treba ga tolerisati.

Upamtite, niko nije vredan ni vašeg zdravlja a ni vaših živaca! Posao će se naći! Ali vi nećete povratiti svoje zdravlje! Samo nemojte da trpite! I neka se vaš glas čuje!

To Top