Mamino ćoše

Kako izneti visokorizičnu trudnoću što lakše

Postoji nekoliko trenutaka u životu koji vas bukvalno katapultiraju na mesec – jedan od njih je saznanje da ste ostale u drugom stanju! Ta radost, ushićenje i neopisivi osećaj sreće ne mogu rečima da se opišu, kao ni strah kada vam ginekolog dijagnostifikuje visokorizičnu trudnoću.

O da, mnogo nas se susrelo sa ovom dijagnozom, i sve smo podjednako bile preplašene. Saznanje da sve može u nekoliko sekundi da se iskomplikuje nije nam davalo mira, nijednog trenutka. Sve one lepe emocije za tren su pretvorene u anksioznost i zabrinutost. Međutim, sa ranom i redovnom prenatalnom negom, svaka od nas je na kraju iznela trudnoću na najbolji mogući način.

Nakon razgovora sa specijalistom ginekologije i akušerstva, za vas smo pripremili nekoliko saveta koji će vam olakšati najstresniji period u životu.

Budite informisani

Ono što klasifikuje visokorizičnu trudnoću je sve ono što potencijalno može naštetiti zdravlju ili životu majke i fetusa. Postoji nekoliko faktora koji čine visokorizičnu trudnoću – od povišenog krvnog pritiska u trudnoći i razvoja preeklampsije, placente previje, blizanca, starosti majke, dijabetesa, višestrukih pobačaja, abnormalnosti fetusa.

Važno je razumeti rizike povezane sa vašim stanjem i najbitnije je dobiti tačne i pouzdane informacije. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom ili dijabetesom i pre začeća, obavezno planirajte trudnoću, uz sve savete vašeg izabranog ginekologa. Ukoliko vam se bilo koji zdravstveni problem javi tek nakon začeća, pitajte vašeg ginekologa za sve što vam nije jasno! Otvorena komunikacija je uvek ključ uspeha! Dakle, i najmanja sitnica može da vas izbaci iz koloseka, stoga pre svake kontrole pripremite pitanja i razrešite sve vaše nedoumice.

Odgovore ne tražite na nternetu, samo ćete još više uznemiriti sebe. Dakle, sve što vas zanima i sve što vam nije jasno, objasniće vam vaš ginekolog.

Foto: unsplash

Prihvatite pomoć i podršku vaših najbližih

Okružite se porodicom i prijateljima i slobodno u tom trenutku budite “razmaženi”. U zavisnosti od vašeg stanja, možda ćete morati da se suočite sa promenama u načinu života zbog kojih morate smanjiti obaveze.

Imajte pouzdan tim medicinskih stručnjaka koji će vas voditi kroz trudnoću, ali imajte i porodicu i prijatelje koji će vam te dane pune strepnje olakšati. Upamtite da ste u ovom trenutku najbitniji vi kao i taj život koji nosite u sebi. Sve ostalo može da sačeka.

Neka vam briga o sebi bude na prvom mestu

Ako brigu o sebi postavite kao prioritet, obezbedićete bolji ishod sebi i svojoj bebi. To znači da se hranite zdravo, smanjite izloženost toksinima i štetnim faktorima, dovoljno spavajte i izbegavate situacije koje vam stvaraju stres. Istraživanje pokazuje povezanost stresa i bolesti, pa održavanje zdravog načina života može poboljšati trudnoću ali i sam porođaj.

Slušajte svoje telo

Vi najbolje od svih poznajete vaše telo. Odvojite vreme da usporite i slušajte šta vam telo govori. Ako vam treba više odmora, omogućite sebi odmor. Vaše telo u drugom stanju radi “prekovremeno” jer još jedan život raste u vama. Zato i nećete imati dovoljno energije. Ukoliko osetite da nešto nije u redu, odmah se obratite svom ginekologu. Ne čekajte da prođe. Kada je visokorizična trudnoća u pitanju, svaka sekunda je bitna.

Foto: unsplash

Vodite računa o svom metalnom zdravlju

Studije pokazuju da je depresija česta kod žena koje su hospitalizovane zbog komplikacija u trudnoći. Važno je pozabaviti se teškim osećanjima koja mogu nastati i znati da je normalno doživljavati širok spektar emocija. Mnoge žene krive sebe zbog trenutnog stanja, mnoge se pitaju zašto baš njima da se desi, a mnogo je i onih koje naiđu na nerazumevanje partnera i bliskih ljudi.

Niste same! Ukoliko ne možete da se izborite sa ovim osećanjima, koja vas dodatno opterećuju i narušavaju vam zdravlje, obratite se stručnom licu.

Uživajte u stvarima koje vam donose mir

Drugo stanje nije bolest, čak i kada žena ima određene probleme, bitno je da pronađe ono što će joj skrenuti misli i što će je opustiti.

Šetajte (ukoliko vam stanje dozvoljava) sa prijateljicom. Pustite omiljenu muziku, meditirajte uz pomoć neke aplikacije, kuvajte ako vam to godi, crtajte ako vam to prija. Radite sve ono u čemu uživate.

Period trudnoće će proći neverovatnom brzinom, a onda kada svoje dete prvi put uzmete u ruke, zaboravićete na sve nedaće koje su vas pratile tokom trudnoće! Sada je vreme za uživanje!

To Top