Mamino ćoše

Pitanja na koja roditelji često nemaju odgovor – pronalazite li se u nekom?

Roditeljstvo sa sobom nosi brojne nedoumoice i pitanja na koja ne postoji jasan i tačan odgovor. Ne postoji priručnik za roditeljstvo i ne postoji savet koji će vam odagnati bilo kakvu sumnju. Ono što je bitno je da se nikada ne upoređujete sa drugim roditeljima i da nikada svoje dete ne upoređujete sa drugom decom… I da, istina je da ćete se uvek pitati i vagati da li ste na pravom putu.. Upravo zato, rešili smo da se osvrnemo na najčeša pitanja koja roditelji sebi postavljaju.

Kako da nateram bebu da zaspi?
Ovo je jedno od onih roditeljskih pitanja koja su često zbunjujuća jer nema preciznog odgovora. Sve bebe imaju jedinstvene obrasce spavanja i razloge zašto spavaju ,kako spavaju ili zašto imaju problema sa snom. U stvari, nekim bebama je čak potrebna čitava godina da razviju pravilan ciklus spavanja tokom noći. Da biste im pomogli da povežu krevet sa snom, stavite ih u krevetac kada su pospani. Ovo pomaže da se izgradi asocijacija da pokrivanje ćebetom znači da je vreme za spavanje.

Kako da sprečim svoju decu da se svađaju?
Rivalstvo među braćom i sestrama je uobičajeno i podsećanje da dele istu krv ne funkcioniše. U ovom slučaju, morate biti izuzetno pažljivi i morate podjednako poklanjati pažnju deci. Kućnog reda i pravila se oba deteta moraju pridržavati i tu nema polemike i izvlačenja, bez obzira na to ko koliko ima godina. Nemojte “voditi njihove borbe” već ih pustite da se svako za sebe izbori. Naravno, u trenucima kada je to potrebno, reagujte u skladu sa situacijom.

Koje je pravo vreme da dozvolim svojoj deci da izlaze sa simpatijom?
Termin zabavljanje je prilično evoluirao od onoga što je nekada bilo zbog tehnologije koja ne samo da je napredovala, nego je omogućila bukvalno sve. Ponekad čak i deca od petog razreda veruju da se zabavljaju sa nekim a zapravo sve što rade je da šalju porukemi lajkuju fotografije na društvenim mrežama. Teško je odrediti prave godine za početak zabavljanja jer deca različito emocionalno sazrevaju u različitim godinama, a na vama je da im objasnite razlike između bliskih prijateljstava i romanse. Uz otvoren i iskren razgovor, možete doći do toga kada je vaše dete spremno da izađe sa nekim.

Kada je pravo vreme da razgovaram sa svojom decom o seksu?
Iako je to jedna od najneugodnijih tema za razgovor sa decom, ona je takođe jedna od najvažnijih. Ne postoji niko bolji od vas da svojoj deci usadi najbolje vrednosti o seksu. Pošto su prirodno radoznala, deca će se pitati o svom telu i o tome kako su nastala. Da biste objasnili kako nastaju bebe, možete početi sa metaforama, a kada budu stariji, možete im sve lepo objasniti. Takođe je bitno razgovarati o odnosima i ljubavi.

Moje dete maltretiraju vršnjaci – Šta mogu da uradim?
Maltretiranje može imati mnogo oblika i nije ograničeno samo na fizičko. Razgovor sa roditeljima i direktorima može poboljšati stvari, ali to na kraju ne može zaustaviti maltretiranje. Kao roditelj, morate da pružite podršku svom detetu i da mu pomognete da se zauzme za sebe. Pričajte mu stalno da niko nema prava da ga ubeđuje u to da nije dovoljno dobar/dobra, da ne zaslužuje i da ne zna… Slanje na časove borilačkih veština je odličan način da im se pomogne da izgrade samopouzdanje i umerenost u teškim situacijama.

Koliko su ocene važne za uspeh mog deteta?
Tokom godina, roditelji su shvatili da ocene nisu pouzdane u predviđanju budućnosti dece. Dve stvari koje su dobar pokazatelj uspeha su ljubav prema učenju i spremnost da se naporno radi da se nešto postigne. Dobro je obratiti pažnju na ocene. Međutim, najbitnije je usaditi detetu ljubav prema onome u čemu je dobro. Na kraju krajeva, nije matematika za svakoga. Ali ako se vaše dete pronađe u istoriji, učite ga da se trudi da bude najbolji u tome.

Deca ne dolaze sa uputstvima. Vaše putovanje kao roditelja je jedinstveno iskustvo učenja. Ono što funkcioniše kod drugih roditelja, možda neće funkcionisati kod vas. Zato oslušujte svoju decu, budite tu za njih i delajte u skladu sa situacijom i zdravim razumom. I ne zaboravite – roditeljstvo nije nauka. Ne može se naučiti.

To Top