Home

Kako se izboriti sa tinejdžerom?

Teško je biti tinejdžer. Biti roditelj tinejdžera često može biti još teže. Važno je zapamtiti da ste vi odrasli i da ste samim tim vi najbolji uzor svom tinejdžeru, a to znači da je važno kako se ponašate! Ovo je prva stvar na koju morate obratiti pažnju.

Tokom tinejdžerskih godina, mladi se suočavaju sa ogromnim brojem izazova. Njihova tela se menjaju i prolaze kroz ogroman period razvoja mozga i hormona.

Oni rastu i sazrevaju generalno. Oni pokušavaju da otkriju ko su i utvrde svoj identitet kao osobe odvojene i od vas i od svojih prijatelja, ali su pod jakim uticajem i jednih i drugih. Takođe su podložni sve većem pritisku da postignu dobre rezultate u školi, jer im predstoji veliki prijemni ispit za fakultet. Zato i nije iznenađujuće što njihovo ponašanje može postati izazovnije te da često imaju promene raspoloženja i emocionalne uspone i padove.

Vaše ljupko, srećno, nasmejano dete odjednom je počelo da se svađa, viče i lupa vratima. Šta god da predložite nije u redu, i ponekad se osećate kao da se vrtite u krug, da pričate ali da ništa ne dopire do vašeg buntovnog i odjednom razdražljivog deteta. Nemojte se obeshrabriti, dobra vest je, međutim, da postoje neki relativno laki načini da se izborite sa novonastalom situacijom.

Ostanite mirni

Može biti teško ostati miran i fokusiran kada razgovarate sa svojim tinejdžerom. Naša deca imaju jedinstvenu sposobnost da pritisnu sva naša dugmad i da izazovu erupciju loših emocija u nama. Ako osećate da ste ljuti, udahnite nekoliko puta duboko pre nego što odgovorite i ne plašite se da kažete “Samo ću uzeti nekoliko minuta vremena pre nego što odgovorim, jer postajem pomalo ljuta, i ne želim da razgovaram o tome kada sam u takvom stanju.”

Ovo ne samo da će vam pomoći da se smirite, već će i modelirati ponašanje vašeg tinejdžera.

Nastavite da pričate i slušate
Uverite se da držite otvorene kanale komunikacije sa svojim tinejdžerom. Dajte im priliku da razgovaraju i postavljaju opšta pitanja, a vi za to vreme slušajte odgovore.

Ako ste zabrinuti zbog određenog ponašanja, izbegavajte da ih napadate, već na pametan naćin navedite razgovor u tom pravcu. Neka vaš ton bude smiren. Kada vam se otvore, potpuno iskreno razgovarajte.

Postavite i držite se granica
Baš kao i mališanima i maloj deci i tinejdžerima su potrebne granice.

Možda će vam biti lakši proces njihovog sprovođenja ako ste ih zajedno dogovorili, a ne jednostavno nametnuli. Može biti od pomoći da objasnite zašto mislite da je nešto posebno važno i pregovarate o stvarima za koje smatrate da mogu dobiti određena odstupannja.

Dozvolite tinejdžerima da imaju samo svoje vreme
Tinejdžeri se veoma trude da pronađu i stvore sopstveni identitet.

Važno je da im omogućite vreme za sebe i malo privatnosti kako bi im omogućili da osete da odrastaju. Uz to, takođe je važno da nastave da provode vreme sa vama i svojom porodicom, pa bi moglo biti od pomoći da nastavite sa zajedničkim obrocima, a možda i povremenim porodičnim izlascima.

Na kraju, važno je pokazati tinejdžeru da ga volite i da ste uvek i u svakoj situaciji tu za njega, bez obzira na to koliko imaju godina!

To Top