Lepota

Magija kokosovog ulja – uverite se i sami!

Verovatno ste već čuli za brojne blagodeti kokosovog ulja, ali, ukoliko niste strastveni korisnik istog, saznajte šta ste propustili!

Zdravstvene blagodeti kokosovog ulja

Kokosovo ulje ima širok spektar neverovatnih zdravstvenih blagodeti, uključujući:

  • Zdravlje srca – Dobro ste pročitali! Kokosovo ulje je odlično za održavanje zdravlja vašeg srca jer ne dovodi do visokog holesterola, za razliku od transmasti u prerađenoj hrani.
  • Odlično u borbi protiv kandide – Kokosovo ulje je dobar, prirodni lek za one koji imaju kandidu zbog svojih antifungalnih svojstava.
  • Imuni sistem – U kokosovom ulju se nalaze dve specifične masti – laurinska i kaprilna kiselina. Laurinska kiselina ima mnoga dokumentovana antivirusna i antimikrobna svojstva, kao i kaprilna kiselina koja se koristi antimikrobno. Kako kokosovo ulje sadrži oboje, savršeno je za svakoga ko ima infekciju ili slab imuni sistem.


Pored ovih, kokosovo ulje ima još bezbroj blagodeti, a žene ga naročito obožavaju ga mogu svakodnevno koristiti u svojoj bjuti rutini.

Hajde da vidimo kako ga vi možete uvrstiti u svoj svakodnevni život.

Kuvanje sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je odlična alternativa običnom ulju za kuvanje. Zbog visoke koncentracije masti, dobro se nosi sa toplotom, što ga čini jednim od najzdravijih ulja za prženje na niskim temperaturama. Ima blag ukus, te neće uticati na doživljaj i ukus vaših omiljenih jela.

Kokosovo ulje za kožu

Kada se kokosovo ulje koristi nakon kupanja ili tuširanja – posebno nakon pilinga – ostavlja kožu svilenkasto glatkom i zdravom. Budući da je vrlo “lagano”, kokosovo ulje možete efikasno koristiti za suvu kožu, jer se vrlo dobro absorbuje.

Ako vam je potreban super hidratantni tretman lica, isprobajte kokosovo ulje pomešano sa čistim gelom aloe. Kokosovo ulje možete koristiti i protiv akni, jer pomaže u ubijanju bakterija i smanjenju ožiljaka. Međutim, ako je vaša koža masna, izbegavajte ga.

Foto: unsplash

Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje odlično deluje na kosu! Zbog masnih kiselina koje ima u sebi, izuzetno je hidratantno i može se koristiti kao maska za kosu. Možete ga čak koristiti i umesto uobičajenog regeneratora, jer je poznat po tome što pomaže u smanjenju ispucalih krajeva kose. A da li ste znali i da je odlično za rast? OOO, daaa, još jedna benefit kokosovog ulja koja će vas raspametiti!

Kokosovo ulje i negovanje desni

Evo jednog jednostavnog recepta kako da napravite prirodnu i lekovitu smesu za izbeljivanje zuba. Pomešajte dve kašike hladno ceđenog kokosovog ulja sa jednom kašičicom kurkume. Dobro izmešajte da se sjedini, stavite u staklenu teglicu i time perite zube.

Iznenadićete se kako se brzo vidi efekat. Ako imate problem sa krvarenjem desni, preporučuje se da sačekate 2-3 minuta pre nego što isperete usta.

Ukoliko do sada niste probali kokosovo ulje, naša najtoplija preporuka je da kupite teglicu ovog čudesnog ulja, uvrstite je u svoju svakodnevnu negu i, sigurni smo, nećete se razočarati.

Neka kokosovo ulje (eng: Coconut oil) postane vaš omiljeni saveznik u negovanju kože tela i lica. Praktično, ne postoji slična prirodna supstanca koja se može koristiti na toliko načina – nije ni čudo jer nastaje od ploda koji ima magična svojstva!

I nemojte zaboraviti – uvek birajte hladno ceđeno kokosovo ulje!

To Top