Mamino ćoše

Pripremite decu za sve životne izazove koji su pred njima – radite na njihovom samopouzdanju i samopoštovanju!

Samopoštovanje i samopouzdanje su važni kod dece! Zašto? Da bi naučili da se nose sa svim izazovima u životu koji im predstoje! Samopoštovanje, način na koji vrednujete sebe i to koliko verujete u sebe pomaže vam da se hrabro suočite sa svim problemima! Deca bi trebalo da znaju da su dostojna ili dovoljno sposobna da iznesu nove ideje i ideologije koje su korisne za društvo ali i njih same.

Da bi se napredovalo u socijalnom spektru, samopouzdanje i samopoštovanje su jednako važni kao i sticanje znanja iz udžbenika. To oblikuje našu ličnost i čini nas zrelijom osobom. Deca sa visokim samopoštovanjem osećaju se voljeno, cenjeno, motivisano i samopouzdano. Ponosna su na svoja dostignuća i veruju da imaju sposobnost da ostvare sve svoje ciljeve.

Kao roditelj, prirodno je da želite samo najbolje svojoj deci ili svom detetu. Hajde da vidimo šta je to što je u našoj moći kako bismo ih pripremili za život koji je pred njima.

Ohrabrite ih čestim izgovaranjem motivacionih reči. Pohvalite dete kad god možete. Podignite im raspoloženje navijajući za njih i pokažite im da ste njihov najveći obožavalac. Bez obzira na rezultat, kada vide i shvate da ste u znjih i da ih svim srcem bodrite, njihovo srce će biti puno i imaće mnogo više vere u sebe.

Pustite ih da prave sopstvene greške i pokušajte da ih ne kritikujete previše. Neka sami rade domaće zadatke i neka sami obavljaju svoja zaduženja kada su kućni poslovi u pitanju. Ako i pogreše, neka sami ispravljaju grešku. Ne idite za njima. Time im nećete pomoći, već ćete samo napraviti problem – navićiće se da se uvek oslanjaju na vas a i sami ste svesni da nećete zauvek biti tu! Osposobite ih za život.

Ohrabrite svoju decu da se bave sportom. Sport ih uči mnogim stvarima – od timskog duha do rešavanja teških situacija i prevazilaženja neuspeha.

Neka nauče da se nose sa konkurentnošću. Šta to zapravo znači? Naučite ih da je bitno učestvovati, ali je bitno i pobediti, jer, kada čovek da celog sebe, uspeh ne može da izostane. A kada izgube? Naučite ih da priznaju da postoji neko ko je bolji od njih i naterajte ih da se zapitaju šta mogu da isprave kako bi sledeći put rezultat bio bolji.

Budite dobar uzor i postavite detetu ciljeve koje nije previše teško postići. Pokažite im da se ciljevi mogu postići ako se ulože pravi napori.

Život je komplikovan. Situacije se razlikuju, deca se razlikuju. Osluškujte svoje dete, pratite njegova interesovanja, radite sa njima i budite im oslonac! Zdravi temelji su najbitniji, nakon toga, kuća se lako gradi.

To Top