Zdravlje

Moderna i savremena žena brine o svom zdravlju! Evo i kako!

Žena je stub porodice. Uvek je zauzeta i usredsređena na brigu o porodici ali i svemu onome što ide uz to. I to je sasvim normalna i standardna pojava, međutim, problem se javlja onog trenutka kada žena zapostavi sebe i svoje zdravlje, kada više ne može da uspostavi ravnotežu između poslovnog i privatnog života sa ostalim odgovornostima… U svom tom haosu izgubi sebe i počne da zanemaruje svoje zdravstvene probleme. I što je još tužnije, žena se obično osvesti tek kada dođe do komplikacija…

Ukoliko ne želite da vam strada zdravlje, ukoliko želite da još dugo, dugo budete prisutni u životima vaših najmilijih, osvestite se na vreme! U nastavku pročitajte nekoliko, po nama, važnih saveta. I upamtite, nikada ne stavljajte sebe na poslednje mesto, već na prvo! Jer kada ste vi dobro, dobro je cela vaša porodica!

Vodite računa o vremenu obroka

Obroke treba konzumirati na vreme. Potrudite se da usvojite sledeću rutinu: doručak pre 9:00h, ručak između 12:00-1:00h i večera pre 19:00 za neometan proces varenja.

Zdrav obrazac spavanja

Držite se rutine spavanja i spavajte najmanje 8 sati. Izbegavajte dugo dnevno spavanje kako biste imali lep i kvalitetan san tokom noći. Za popodne se preporučuje kratka dremka od 20 minuta, ne duže.

Menstrualni ciklus i svakodnevni stres

Tokom menstrualnog ciklusa izbegavajte fizički napor poput sportskih aktivnost. Izbegavajte začinjenu i masnu hranu. Potrudite se da se tokom ovih dana što više relaksirate i izbegavajte stresne situacije. Da biste ublažili mentalni stres, vežbajte vežbe dubokog disanja, meditaciju ili jogu. Takođe se možete osloboditi stresa razgovarajući sa članovima porodice ili prijateljima i provodeći kvalitetno vreme sa njima.

Foto: unsplash

Više voća i povrća

Jedite voće bogato kalcijumom poput smokvi, kivija i lubenice. Za prirodne multivitaminske suplemente potreban je unos svih sezonskih voća i povrća. U ishranu uvrstite lisnato povrće koje je prepuno vlakana i gvožđa. Smanjite prerađenu hranu, šećer, so i zasićene masti.

Savet za žene koje su u 40-im

Žene u 40-im moraju da kontrolišu nivo kalcijuma i vitamina, jer je to doba menopauze. Kada ciklus kreće da izostaje i hormoni progesterona se ne izlučuju, postoji nedostatak kalcijuma koji dovodi do osteoporoze (manje kalcijuma u ​​kostima) i smanjuje se gustinu kostiju. Redovno radite Papa test ali i mamografiju. Ovo vam mora biti pod obavezno!

Za žene u menopauzi

Žene u menopauzi pate od promena raspoloženja, valunga, depresije, osteoporoze i nesanice. Da biste prevazišli sve ove probleme, biće neophodno uzimati bilje aloe vere. Kurkuma, suvo voće poput crnog grožđica, crni biber, seme kima, seme kapra, cimeta i seme komorača izlečiće hormonalnu neravnotežu. Dakle, održavanje pravilne ravnoteže u hormonima je veoma važno a ono se može postići samo pravilnom ishranom i zdravim načinom života.

To Top