Lepota

Kućna upotreba dermarollera – da ili ne?

Danas se mnogi kozmetički tretmani koj su nekada bili rezervisani za kozmetičku ordinaciju pa i ordinaciju dermatologa mogu obaviti kod kuće.

Microneedling (korišćenje dermarollera) je jedan od njih.

Ovi ručni uređaji, koji sadrže valjak sa sitnim iglicama, mnogo su jeftiniji sli da li su i praktičniji i pametniji od posete profesionalcu?

Šta je kratak odgovor?
Da biste maksimalno iskoristili bilo koji dermaroller, morate znati kako da ga koristite na način koji pomaže vašoj koži. Dakle, cilj je dapoboljšate izgled iste a ne da je oštetite. Pored toga, kada se odlučite za kućno i samostalno korišćenje dermarollera, morate ograničiti svoja očekivanja.

Upamtite, samostalno i kućno korišćenje ove sprave izazvaće efekat na vašem licu, ali nećete videti toliku razliku kao što biste videli kada ovu proceduru obavlja profesionalac.

Za šta se koriste?
Dermarolleri imaju brojne namene, ali glavne su poboljšanje pigmentacije i poboljšanje površine kože.

Za borbu protiv bora, ožiljaka od akni i hiperpigmentiaciju su dermarolleri idealni, kažu. Međutim, gorenavedenim problemima je potrebna ruka profesionalca i profesionalnih mikroiglica, koje imaju duže igle od “kućnih” verzija dermarollera.

Na primer, studija iz 2008. godine je otkrila da su četiri sesije rezultirale do 400% povećanja kolagena.

Ovo verovatno nećete postoći kod kuće, ali svakako znajte da će dermarolleri omogućiti proizvodima za negu kože da prodru dublje, samim tim proizvodeći snažnije efekte.

Foto: Unsplash

Kako oni rade?
Korišćenje dermarollera stvara sitne “puteve” u koži kraćim iglama.

Serumi mogu koristiti ove puteve da putuju dublje, apsorbujući se efikasnije i proizvodeći vidljivije efekte.

Postoje li neželjeni efekti ili rizici koje treba razmotriti?
Korišćenje dermarollera je minimalno invazivna procedura, tako da sve dok koristite pravu tehniku u kombinaciji sa pravim serumom, malo je verovatno da ćete iskusiti neželjene efekte.

Međutim, ako niste pažljivi, to bi „moglo da izazove trajne ožiljke” i potamnjenje kože“, kaže naš poznati dermatolog Ivana Mirčević.

Pojedine osobe bi trebalo da izbegavaju korišćenje dermarollera u potpunosti. Ovo uključuje osobe koje imaju problema sa ekcemom, psorijazom ili istorijom krvnih ugrušaka.

Ljudi sa kožnim oboljenjima koja se lako mogu proširiti na druge delove lica, kao što su aktivne akne ili bradavice , takođe bi trebalo da se konsultuju sa stručnjacima pre nego što pomisle na korišćenje dermarollera.

Kako odabrati pravi dermaroller?
Iako možete kupiti duže igle za kućnu upotrebu, najbolje je da se držite dermarollera čija je dužina igle manja od 0,5 milimetara.

Svaka igla iznad ove dužine ima veći rizik od oštećenja kože i najbolje je prepustiti se tada profesionalcu.

Ne zaboravite da istražite sve. Kupovina dermarollera mora biti temeljna i pažljiva. I u ovom slučaju se možete konsutlovati sa profesionalcem koji će vam preporučiti dermaroller koji je idealan za vas i vaše potrebe.

Kako odabrati pravi serum?
Ako odlučite da koristite serum sa svojim dermarollerom, izaberite onaj koji će koristiti vašem licu kada prodre u kožu.

Neki sastojci seruma mogu izazvati neželjenu reakciju. Izbegavajte retinol i vitamin C. Umesto toga, odlučite se za serume bogate hijaluronskom kiselinom koja će poboljšati teksturu vaše kože.

I za kraj, naš savet je da se uvek prvo obratite dermatologu koji će proceniti stanje vaše kože kao i šta joj je potrebno. Posavetujte se sa stručnjakom i donesite najbolju i najpametniju odluku.

To Top