Mamino ćoše

Uživajte u prazničnom raspoloženju!

Toliko slušamo o prazničnom stresu da je lako izgubiti iz vida šta praznici zaista treba da budu: zabavni, radosni i pomalo magični.

Pa kako možemo da uhvatimo to “magično uzbuđenje”? Jedan od načina je da razmišljate o pripremi za praznike kao o zabavi – nečemu u čemu ćete uživati koliko i u samim praznicima.

Priprema je više od samo planiranja i zakazivanja. Takođe se radi o tome da svoj duh pripremimo i otvorimo za radost, a zatim da stvorimo tu radost (za sebe i druge) kroz naše postupke.

Radovati se nečemu zabavnom i potpuno se prepustiti tome, e tada počinju dobra i srećna osećanja. Očekivanje dobrih stvari dovodi nas u srećno, uzbuđeno raspoloženje. A kada se osećamo srećno i uzbuđeno, zapravo možemo stvoriti dobra iskustva koja želimo.

Pozitivne emocije se lako grade i rastu. To je jedan od razloga zašto je praznični duh tako zarazan. Kada je jedna osoba srećna, to može podići raspoloženje drugih. Oni zauzvrat prenose tu sreću dalje, i sve to ide kao igra srećnih oznaka. Nije iznenađenje što ljudi kažu da žele da se praznično raspoloženje nastavi tokom cele godine.

Biti u odličnom raspoloženju ne znači da mora postojati spektakularan događaj kojem se treba radovati. U stvari, često su jednostavne stvari koje su najsmislenije i stvaraju najveću radost za ljude.

Dakle, kakvo raspoloženje želite da stvorite za ovaj praznik? Da li je to od radosti i zabave? Mir i ljubav? Davanje i deljenje? Vreme je da razmislite šta bi moglo da učini posebnu sezonu praznika za vas, vašu porodicu i prijatelje.

Foto: Unsplash

. . .Onda neka se to dogodi!
Počnite da se pripremate za najmagičnije doba u godini! Pustite omiljenu muziku da biste probudili praznični duh. Ukrasite svoj dom. Da li postoje stvari koje volite da imate u svojoj sobi, svom domu ili možda komad odeće koji je postao vaša lična “praznična tradicija“?

Kada ste raspoloženi, počnite da razmišljate o aktivnostima koje će ljude koje poznajete dovesti u praznično raspoloženje. Planirajte da ove aktivnosti “proširite” tokom narednih dana.

Da biste stvorili osećaj radosti ili sreće, možda biste želeli da isplanirate aktivnosti koje će sasvim sigurno nasmejati ljude, kao što je razmena poklona! Tajni Deda Mraz je uvek super ideja!

Još jedno osećanje koje hvata duh praznika je ljubav. Uložite malo prave ljubavi u svoje davanje tako što ćete sami praviti poklone. Praznične tradicije davanja i deljenja ne moraju da podrazumevaju poklone, naravno. Male ljubaznosti donose nadu, utehu i sreću drugima, bilo da se radi o doniranju igračaka za manje srećnu decu ili dobrom društvu za starije ljude.

Možda želite da ojačate osećanja duhovnosti i mira. Prisustvovanje službama ili poštovanje verskih običaja može vam pomoći da se osećate povezanije sa svojom duhovnom stranom.

Učestvovanje u tradiciji, poseta ljudima, briga za druge, stvaranje iznenađenja i planiranje ili posećivanje zabava i druženja su načini da podelite duh i radost praznika. Sreća je zarazna i umnožava se. Što više radosti dajete drugima, više radosti osećate.

Pa kakav je osećaj?
Priprema za praznike može vam pomoći da naučite više o sebi. To je prilika da stupite u kontakt sa onim što vas čini srećnim i ispunjenim; da naučite koje stvari čine da se odlično osećate. To je takođe prilika da vidite kako dobro raspoloženje utiče na vaše postupke i poglede. Da li se više smejete?

Učinite svoje raspoloženje zaraznim
Nije zabavno ako ste jedini koji očekujete dobre stvari od praznika! Da li je neko u vašoj porodici sklon prazničnom bluzu? Šta možete da uradite da biste pomogli toj osobi? Razmislite i o tome!

Nije važno koji praznik slavite. Stvaranje pozitivnog raspoloženja za sebe i stvaranje dobrih stvari kao rezultat toga važi za svaku situaciju. Zato stvorite svoju prazničnu tradiciju – pripremite se da se osećate radosno i ispunjeno.

To Top