Home

Enciklopedija životinja

Dolazim ja tako jednom prilikom kući, i onako, standardno, malo odmaram, malo gledam Slagalicu, radujem se svakom Milkinom (Milčinom?) pojavljivanju na malim ekranima, standardni dan. Kad, ujednom trenutku dolazi moja draga majka, i daje mi da pogledam nekakve papire povezane u registratoru. Znači, sve standardno, registrator, sa onim metalnim u centru, papiri, rupe u njima, i na njima neke životinje…

M: Jao, vidi molim te šta su doneli danas, i kao besplatno poklonili.
J: Šta?
M: Pa ovu enciklopediju („enciklopediju“ – mislim se ja) i ranac.

Pogledam ja ranac, standardni neki „2 evra sa buvljaka“, ali šta sad, poklonu se u zube ne gleda, kaže naš narod.

M: I sad, imaš ovako ovu enciklopediju…
J: A da probamo da je zovemo registrator?
M: … i onda tu imaš životinje. Vidiš, evo, ima polarni medved, pa onda žirafa… I sad, oni ti poklone ovaj prvi deo, a ti posle dokupljuješ koliko hoćeš i koliko možeš mesečno, nove životinje, i tako ih skupljaš u jednu veliku enciklopediju.

Dok ona to tako priča, ja se u sebi mislim – „ko može da nasedne na ovako nešto, i da uopšte pomisli da krene da skuplja papire koje stavlja u registrator“

M: … pa sam ja mislila da krenem to lepo da kupujem!
J: …
M: Šta?
J: …
M: Pa baš je super!
J: …. uuuuuffff … a ajde mi reci, molim te, šta će ti to?
M: Pa lepo je, da skupljam, da imamo!
J: Ali jel ti kapiraš da je to najgluplji mogući registrator, sa ko zna kakvim podacima? I da ćeš verovatno dati mnogo više nego za neku standardnu enciklopediju životinja iz knjižare koju čak verovatno nikad ne bi ni kupila u životu, nego su ti ovo doneli na noge.
M: Pa da, ali … životinje … lepo … vidi šta sve tu ima…

Onda sam odlučio da se za trenutak isključim iz ove priče, i razmislim, koliko zapravo taj marketing i prodaja predstavljaju jedno čudo. Samo je potrebno doneti nekome nešto na noge, i uz malo žvake ubediti ga da kupi nešto što mu verovatno nikada nije ni trebalo, niti će trebati.

To me je podsetilo na situaciju od pre par godina kada je baba kupila neki masažer za leđa, a na poklon dobila još električni brijač, četku, tranzistor-alarm i baterijsku lampu. A od svega toga radila je samo četka.

To Top